UA / RU
Підтримати ZN.ua

Витік даних «Яндекс. Єда» розкрив особисту інформацію агентів російських спецслужб

У мережу витекли телефони, адреси та харчові уподобання співробітників ФСБ та ГРУ.

Масштабний витік даних сервісу доставки «Яндекс. Єда» розкрив адреси, номери телефонів, імена, а також інструкції з доставки співробітників російських спецслужб, повідомляє The Verge з посиланням на розслідувачів Bellingcat.

Вперше про витік стало відомо 1 березня. У компанії заявили, що він стався через «нечесні дії» одного з її співробітників, а також що витік не містить даних, необхідних для входу до облікового запису. Роскомнадзор оштрафував «Яндекс. Єда» на 100 тисяч рублів. За даними Reuters, витік торкнувся 58 тисяч користувачів.

Читайте також: Російські хакери атакували сервери НАТО і збройних сил деяких східноєвропейських країн

Дослідники Bellingcat вивчали ці дані у пошуках людей, які можуть представляти інтерес. Так, вони знайшли ім'я людини, який контактував з ФСБ для планування отруєння опозиціонера Алєксєя Навального. За словами розслідувачів, ця людина використала свою робочу пошту для реєстрації в сервісі, що дозволило їм встановити її особу.

Крім того, Bellingcat також знайшли номери телефонів осіб, пов'язаних із Головним розвідувальним управлінням Росії (ГРУ). Розслідувачі також знайшли ім'я одного з них, Євгєній, і змогли пов'язати його з Міністерством закордонних справ РФ та знайти реєстраційні дані його автомобіля.

Розслідувачі Bellingcat змогли знайти цікаву інформацію, використовуючи дані адреси. Пошук за адресою штаб-квартири ГРУ показав всього чотири результати - потенційна ознака того, що співробітники розвідки не замовляють їжу в офіс або користуються доставкою з прилеглих ресторанів. Пошук за адресою Центру спеціальних операцій ФСБ у Підмосков'ї дав 20 результатів. Декілька результатів містили цікаві інструкції з доставки, які попереджали водіїв про те, що адреса доставки є військовою базою. Інструкції були наступними: «Під'їхати до трьох шлагбаумів біля синьої будки та зателефонувати. Після зупинки автобуса 110 до кінця», «Закрита територія. Підніміться на КПП. Зателефонувати [номер] за 10 хвилин до прибуття».

Любов Соболь, соратниця Навального, опублікувала твіт, в якому йдеться, що інформація містить дані про колишню коханку президента РФ Владіміра Путіна та їхню ймовірну «таємну» дочку. За її словами, завдяки витоку було знайдено дані про нову квартиру Свєтлани Кривоногих, до якої її дочка Ліза Розова замовляла їжу.

Раніше хакери Anonymous зламали сайт російського Липецького механічного заводу. Вони також виклали у відкритий доступ заводське листування.