UA / RU
Підтримати ZN.ua

Випробування надважкої ракети SLS перервали через аномалію

Можливо, терміни місячної програми NASA «Артеміда» доведеться переглянути.

NASA провело випробування центрального блоку надважкої ракети Space Launch System (SLS), призначеної для польотів на Місяць і Марс. Їх довелося завершити раніше запланованого терміну, трохи більше ніж через хвилин після запалювання двигунів, автоматика їх відключила, повідомляється на сайті агентства.

Відзначається, що фахівці вивчають отримані дані для того, щоб з'ясувати, що привело до більш раннього завершення випробувань. У суботу, 16 січня, центральний блок SLS повинен був повністю відпрацювати процедуру старту на орбіту не залишаючи стенду. Для цього чотири двигуни RS-25 повинні були включити на 485 секунд - стільки вони будуть функціонувати під час польоту.

Як зазначив голова NASA Джим Бранденстайн, незважаючи на те, що випробування зупинили завчасно, вченим місії вдалося успішно провести процедуру зворотного відліку, запалити двигуни і отримати дані, які свідчать про те, що процес роботи над ракетою рухається вперед.

Як зазначає Naked science, першу хвилину ракета відпрацювала, на перший погляд, ідеально. Деякі глядачі відзначили якісь підозрілі спалахи близько кожуха над соплом одного з двигунів. Але по відео трансляції важко судити про те, що це були за відблиски і чи є вони симптомом аномальної роботи. На початку другої хвилини випробувань, за планом, повинна була перевірятися система управління вектором тяги. Але на 65 секунді двигуни відключилися. На трансляції були чутні згадки MCF (major component failure - відмова ключового вузла), але це може бути лише озвучуванням індикації автоматики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Китаї проросло насіння рису, яке побувало на Місяці

Раніше стало відомо, що NASA розглядає можливість висадки астронавтів на Місяць без використання орбітальної станції Lunar Orbital Platform-Gateway, яка розглядалася як один з інструментів по поверненню людей на супутник Землі.