UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові облігації та "єВідновлення": які послуги представлено в «Дії» від початку повномасштабного вторгнення

Більшість з них безпосередньо пов’язані з наслідками бойових дій.

У застосунку «Дія» постійно розширюється база нових сервісів і послуг, а також з’являється можливість користуватися різними електронними документами. Міністерство цифрової трансформації на запит ZN.UA надало перелік усіх послуг, що були запроваджені від лютого 2022 року.

Програма «єВідновлення»

Державна програма «єВідновлення» включає кілька послуг у «Дії» для допомоги українцям, які хочуть відновити житло, яке постраждало через російське вторгнення. Користувачі можуть повідомити про пошкоджене майно, щоб інформація потрапила у відповідний реєстр.

Після того, як комісія місцевої влади проведе огляд житла, у власників пошкодженого майназ’явиться можливість отримати виплати для купівлі будівельних товарів і послуг на ремонт осель. Для того, щоб подати заяву на допомогу в застосунку «Дія», потрібно натиснути «Сервіси» — «єВідновлення» — «Заяви про виплату».

Власники зруйнованого майна можуть отримати сертифікат на купівлю нового житла. Також вони мають можливість подати заяву на будівництво на своїй ділянці, проте виплати будуть згодом.

Читайте також: Новий етап програми єВідновлення: вже можна отримати компенсацію на капітальний ремонт

Заява в Міжнародний Реєстр збитків

У застосунку «Дія» можна подати заяву про відшкодування у Міжнародний Реєстр збитків для фіксації доказів про руйнування або пошкодження майна, завданих Росією від 24 лютого 2022 року. На першому етапі роботи сервісу можна передати інформацію про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, зокрема, про приватні, дачні будинки, квартири тощо. 

Зміна місця проживання

Послуга доступна для дітей, а також жінок та чоловіків непризовного віку. Щоб змінити місце проживання в застосунку «Дія», особа має бути старше 14 років, а для того, аби отримати послугу для дитини – старше 18 років, щоб отримати послугу для дитини. Також потрібно мати податковий номер та ID-картку або закордонний паспорт у додатку «Дія». Для зміни місця проживання можна скористатися інструкцією. Власники паспортів-книжечок можуть отримати послугу на порталі «Дія».

У застосунку «Дія» є можливість замовити витяг про місце проживання. Якщо інформація про людину міститься у реєстрі – витяг буде сформовано за декілька хвилин.

Послуги кредитування житла

Програма доступного кредитування житла під 3% та 7% «єОселя» дозволяє подати заявку в застосунку «Дія» і отримати від обраного банку попереднє рішення про видачу кредиту. Розмір відсотку варіюється залежно від приналежності заявників до певної пільгової категорії.

Послуги для ВПО

З квітня 2022 року запущена комплексна послуга отримання довідки та допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Послуга дозволяє стати на облік ВПО та отримувати виплати від держави, оформивши одну заяву для кожного члена сім'ї. Крім того, громадяни можуть повідомити державу про переїзд або зміну адреси через застосунок «Дія», підтвердивши геолокацію за новою адресою. Особи, які виїхали за кордон або хочуть скасувати статус ВПО мають змогу скористатися послугою в додатку, переглянувши інструкцію.

Цифрові послуги для безробітних

У застосунку «Дія» є можливість онлайн оформити статус безробітного та отримувати щомісячну допомогу. Для цього достатньо подати заяву у «Дії» і очікувати, коли працівники центру зайнятості оброблять її. Про результат розгляду можна буде дізнатися за допомогою сповіщення застосунку.

Особи, які перебували на обліку в центрі зайнятості, але знайшли роботу, можуть скасувати статус безробітного в додатку «Дія».

Послуги для автомобілістів

У застосунку «Дія» українці можуть скористатися послугою шерингу авто і призначити належного користувача автомобіля, який отримає собі в додаток техпаспорт власника та офіційно нестиме відповідальність за авто, коли ним керуватиме. Заявку може подати як власник, так і майбутній належний користувач.

Також у «Дії» можна скасувати шеринг авто. Після перевірки власник та належний користувач отримають сповіщення про результат, а техпаспорт зникне з «Дії» тимчасового користувача автомобіля.

Для водіїв, які змінили прізвище, бажають обміняти пластикове водійське посвідчення на цифровий документ, втратили чи пошкодили його або отримали тимчасове посвідчення на два роки і хочуть замінити його на постійне, у додатку «Дія» є можливість подати заяву про заміну відповідного документа.

Щоб продати чи купити авто, можна скористатися послугою перереєстрації транспортного засобу, заповнивши договір і заяву в застосунку «Дія» та почекавши декілька хвилин, поки документи буде зареєстровано. Сервіс доступний для легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів.

Фінансові послуги

Послуга «Повернення вкладів» у додатку «Дія» дає змогу вкладнику банку, що збанкрутував, отримати відшкодування на наявну або нову відкриту картку єПідтримка в одному з банків-агентів Фонду гарантування.

Користувачі «Дії» можуть допомогти армії і задонатити на проєкт Армія дронів, таким чином посилити українське військо та зберегти життя мільйонам співгромадян. 

У жовтні 2022 року в застосунку «Дія» з'явилась можливість придбати військові облігації — цінні папери, які випускає держава для підтримки армії та економіки. Інвестуючи в облігації, українці надають гроші в борг державі та отримують їх з відсотками, що не оподатковуються. Облігації в «Дії» мають різні терміни виплат і дохідність, а їхній перелік постійно оновлюється.

Правові та судові послуги

Користувачі застосунку «Дія» можуть отримати електронне судове рішення, у якому засвідчено результат судової справи. Документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий аналог.

Для того, щоб отримати витяг про несудимість, у додатку передбачена відповідна послуга, доступна для всіх користувачів, які досягли 14 років. Якщо інформація про особу в центральній базі даних та не потребує додаткової перевірки, дані підтягнуться з реєстрів і витяг сформується автоматично. 

Особи, які вчинили адміністративне порушення та притягнуті до відповідальності, можуть сплатити штраф у «Дії». Квитанція автоматично надійде в суд і після зарахування коштів судову справу закриють.

Під час заповнення декларації на порталі НАЗК держслужбовці можуть через «Дію» надіслати запит на отримання інформації щодо доходів та активів рідної людини. Така особа отримає сповіщення в застосунку та зможе підтвердити запит. Таким чином НАЗК підтягне з реєстрів дані про майно й доходи, структурує інформацію за потрібною формою та передасть держслужбовцю для перенесення в декларацію. 

Послуги для безпеки та підтримки населення

Через постійні обстріли Росією об’єктів енергетичної інфраструктури в додатку «Дія» з’явилася можливість подати заяву на безоплатний обмін п'яти старих ламп розжарювання. Щоб отримати п'ять енергозберігаючих LED-ламп, потрібно звернутися до відділення Укрпошти, маючи паспорт, податковий номер та власні лампи.

У застосунку «Дія» можна швидко знайти найближчі пункти незламності та укриття, переглянути інформацію про них, а також прокласти маршрут.

Якщо користувачі хочуть допомогти Силам оборони, вони можуть скористатися чатботом єВорог, створеним Мінцифрою через два тижні після початку повномасштабного вторгнення. Чатбот дозволяє безпечно передавати інформацію про окупантів та колаборантів після авторизації через застосунок «Дія». Заявлена інформація проходить двоетапну верифікацію та інтегрується в системи, якими користуються Сили оборони для точнішого ведення бойових дій.

Нагадаємо, у додатку «Дія» від початку повномасштабного вторгнення можна отримати нові електронні документи, зокрема пенсійне посвідчення, єДокумент та інші.