UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виявлення другого швидкого радіосплеску, що повторюється, підняло нові питання

Природа цього феномену залишається загадкою для дослідників.

Міжнародна група астрономів виявила другий швидкий радіосплеск, який постійно повторюється. Це порушило питання про те, що лежить в основі цього загадкового явища, повідомляє Space.com.

Швидкі радіосплески (FRB) – це інтенсивні, короткі спалахи радіочастотного випромінювання, які тривають мілісекунди. Явище виявили у 2007 році, але джерело цих надзвичайно енергетичних подій все ще залишається загадкою для дослідників.

Читайте також: Астрономи виявили надземлю, що обертається навколо близької до Сонця зірки

Новий сплеск FRB 20190520B був виявлений за допомогою телескопа FAST в Китаї. Його зафіксували ще 20 травня 2019 року та виявили у даних у листопаді того ж року.

Подальші спостереження за допомогою програми Jansky Very Large Array (VLA) виявили слабкі, постійно повторювані випромінювання, пов'язані з цим радіосплеском. Це дозволило телескопу Субару локалізувати його джерело в межах карликової галактики, розташованої на відстані трьох мільярдів світлових років від Землі.

Це друге відкриття швидкого FRB, що повторюється, перше було зроблено в 2012 році. За словами вчених, другий сигнал став «близнюком» першого.

Відкриття порушує нові питання щодо природи цих сигналів. Наприклад, чи джерело FRB може змінюватися з часом, і чи відрізняються джерела у різних FRB.

«Одне з ключових питань у галузі FRB полягає в тому, чи повторюються всі джерела FRB. Особисто я віддаю перевагу еволюційній картині, в якій всі джерела повторюються, але рівень активності різко падає в міру старіння джерела. Це тільки другий з 500 відомих FRB, який повторюється і має «близнюка», і обидва напрочуд активні. У цій гіпотетичній еволюційній картині вони можуть представляти молодість FRB, яка триває недовго», - заявив Ді Лі з Національної астрономічної обсерваторії Китаю (NAOC).

Ще однією особливістю FRB 190520B є показники дисперсії, які вказують на те, що його викиди пройшли через найвищу густину електронів серед усіх FRB, перш ніж були виявлені на Землі. Це говорить про те, що FRB активний в локальному плазмовому середовищі, наприклад, створеному надновою, і є джерелом, що недавно з'явилося.

Раніше вчені з Національної астрономічної обсерваторії Китайської академії наук за допомогою найбільшого у світі радіотелескопа FAST виявили три швидкі радіосплески. За словами дослідників, ці радіосплески відбулися мільярди років тому, коли Всесвіт був молодим.