UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибиті шибки та загроза рідкісним тваринам: у США почали розслідування невдалого запуску ракети SpaceX

Небезпечні уламки від падіння ракети поширилися на ширшу територію, ніж очікувалося.

Федеральне авіаційне управління США (FAA) розслідує потенційну шкоду навколишньому середовищу від невдалого запуску ракети Starship компанії SpaceX 20 квітня, повідомляє Live Science.

Запуски ракети призупинені урядом США після заяв про те, що вибуховий перший запуск ракети поширив шлейфи потенційно небезпечних уламків на будинки людей і ареали зі зникаючими тваринами. Відновити пуски компанія зможе лише після «розслідування нещасного випадку».

Драматичний політ масивної ракети почався з пробивання кратера в бетоні під стартовим майданчиком і закінчився вибухом ракети в повітрі приблизно через 4 хвилини.

Читайте також: Держкосмос та NASA підписали договір про співпрацю

Повідомляється, що уламки та пил від запуску обрушилися на мешканців міста Порт-Ізабель (штат Техас), розташованого за 10 км від стартового майданчика, та на пляжі Бока-Чика, які є місцями гніздування тварин, включаючи птахів та морських черепах.

Дейв Кортез, директор групи захисту навколишнього середовища Sierra Club, сказав, що жителі Порт-Ізабель повідомляли про розбиті вікна на своїх підприємствах і про частинки, схожі на попіл, що покривають їхні будинки та школи.

Стартовий майданчик SpaceX також отримав значні пошкодження, у тому числі обвуглений, викривлений метал та розбитий бетон. Сила двигунів ракети пробила дірку в стартовому майданчику і утворила вирву під нею. "Бетон вилетів в океан, створивши шрапнель, яка ризикує потрапити в резервуари для зберігання палива - шахти, що примикають до стартового майданчика", - сказав Кортез.

Читайте також: Мільярдер Ілон Маск заявив, що пожертвував Україні $100 млн

За три місяці до запуску гендиректор SpaceX Ілон Маск заявив, що компанія почала роботу над «масивною сталевою пластиною з водяним охолодженням, яку помістять під стартову опору», але вона не була готова вчасно.

Він сподівається, що SpaceX буде готова до повторного запуску через 1-2 місяці.

Розслідування FAA є стандартною практикою, коли ракети збиваються зі шляху.

Оскільки уламки від запуску Starship поширилися набагато далі, ніж передбачалося, план реагування на аномалії FAA також набув чинності, а це означає, що SpaceX повинна виконати додаткові екологічні заходи, перш ніж повторно подавати заявку на отримання ліцензії на запуск.