UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вертоліт NASA передав на Землю перший сигнал з Марса

Вертоліт Ingenuity успішно пережив подорож на Червону планету.

Апарат NASA Ingenuity, перший у світі вертоліт, відправлений на іншу планету, передав на Землю перший сигнал з Марса. Як повідомляє Space.com, апарату вдалося пережити «сім хвилин жаху», як називають вчені посадку на Червону планету.

Ingenuity прибув на Марс разом з марсоходом Perseverance 18 лютого. Команда місії отримала сигнал від вертольота за допомогою станції Mars Reconnaissance Orbiter. Вона визначила, що і апарат вагою два кілограми, і його базова станція працюють в штатному режимі.

Після отримання сигналу від вертольота, команда місії перейшла до наступного кроку - зарядки шести батарей апарату. В ході цього процесу батареї повинні зарядити приблизно на 30%, вертоліт повинен відправити сигнал на Землю, щоб вчені вирішили, як діяти далі.

Поки команда місії планує зарядити акумулятори до 35% ємності через кілька днів, а потім проводити щотижневі сеанси зарядки, щоб підтримувати вертоліт в теплі на холодній марсіанської поверхні і готувати його до польоту через кілька місяців. Сам вертоліт буде залишатися прикріпленим до марсоходу ще протягом 30-60 днів.

«Якщо Ingenuity переживе свої перші марсіанські ночі, коли температура опускається до мінус 90 градусів за Цельсієм, команда приступить до першого польоту в іншому світі. Якщо Ingenuity вдасться злетіти і зависнути під час свого першого польоту, більш 90% цілей проєкту будуть досягнуті. Якщо апарат успішно приземлиться і залишиться в робочому стані, можна буде виконати до чотирьох додаткових польотів, кожен з яких буде спиратися на успіх останнього», - заявили в NASA.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Ключові моменти місії Perseverance на Марс

Раніше Perseverance передав на Землю перші знімки з поверхні Червоної планети.