UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося омолодити стовбурові клітини людини

Дослідники "повернули назад" біологічний годинник в стовбурових клітинах.

Вчені зі Школи медицини університету Джона Хопкінса використали спеціальний хімічний "коктейль" для омолодження ембріональних стовбурових клітин людини (ЕСК). Як повідомляє EurekAlert!, отриманий матеріал нагадував своїми властивостями ЕСК мишей.

Коли в 1998 році дослідники змогли отримати ЕСК людини, вони помітили, що вони значно відрізняються від аналогічних клітин мишей. ЕСК гризунів могли перетворюватися на будь-які інші клітини і легко піддавалися генетичним маніпуляціям. Але виявилося, що в лабораторних умовах підтримувати життя ЕСК людини набагато складніше, і вони можуть перетворюватися лише в деякі види клітин.

Разом з тим, вчені змогли розкрити причини такого положення справ після того, як відкрили новий вид стовбурових клітин мишей. Ці клітини були всього лише на пару днів старше звичайних мишачих ЕСК, однак за своїми властивостями дуже сильно нагадували ембріональні стовбурові клітини людини. Таким чином вчені зрозуміли, що останні є постарілими "гнучкими" ЕСК і їх можна омолодити.

Дослідникам вдалося омолодити клітини за допомогою спеціального "3i-коктейлю", який складається з трьох речовин-інгібіторів, що беруть участь у регуляції клітинного взаємодії. Перший препарат пригнічує сигнальний шлях WNT, який відповідає за ембріогенез, розвиток спеціалізованих клітин і ріст пухлин. Другий вимикає шлях ERK, що бере участь у розростанні тканин і збільшенні рухливості клітин. Остання речовина - інгібітор танкирази- являє собою протираковий засіб.

Суміш дозволяє трансформувати класичні ЕСК людини, наділивши їх здатністю перетворюватися на будь-які клітини організму. При цьому в них не виникають мутації, які є побічним дією інших методів перепрограмування.

Раніше повідомлялося про те, що британські вчені отримали дозвіл на застосування методів генної інженерії для досліджень ранніх стадій розвитку ембріонів, спрямованих на підвищення виживання плода. Раніше за дозволом звернулася співробітниця Лондонського інституту Френсіса Кріка Кеті Ніакан для дослідницького проекту ранніх стадій розвитку ембріонів.