UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося знайти капсулу з грунтом астероїда Рюгу в австралійській пустелі

Зразки грунту зібрала станція «Хаябуса-2».

Команда дослідників знайшла в Австралії капсулу з грунтом астероїда «Рюгу», який зібрала автоматична міжпланетна станція «Хаябуса-2». Як повідомляє ВВС, контейнер з породою приземлився на парашуті недалеко від космодрому Вумера в Південній Австралії в суботу ввечері.

Сама капсула була виявлена в піщаному грунті, а парашут зачепився за дерево.

««Хаябуса-2» вдома. Ми забрали скриньку зі скарбами», - заявив керівник місії Юічі Цуда на пресконференції. Він додав, що контейнер не пошкоджено і команда в Японії з нетерпінням чекає на нього.

На камерах капсула була схожа на вогняну кулю, вона мчала до Землі на швидкості 11 кілометрів на секунду, а після для уповільнення спуску розкрила парашути. Після цього капсула почала передавати сигнал з інформацією про своє місцезнаходження.

Сатору Наказава з Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA), який брав участь в пошуковій операції, описав свої враження: "Ми полетіли туди на гелікоптері, і вона випромінювала сигнал. Але в той час ще було темно, тому було незрозуміло, де саме вона знаходиться. Я дуже нервував... Потім зійшло сонце, і ми змогли побачити, що капсула дійсно на місці. ми подумали: "Вау, ми її знайшли!".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

«Хаябуса-2» була запущена 3 грудня 2014 року. Її основним завданням була доставка зразків грунту з астероїда Рюгу. На думку дослідників, вивчення хімічних властивостей його речовини дозволить вченим судити про склад протосонячної туманності.

Вранці 13 листопада минулого року "Хаябуса-2" включила свої двигуни в рамках маневру сходження з орбіти Рюгу і повернення до Землі. У цей момент вона перебувала на відстані 20,11 кілометра від поверхні астероїда. Через 15 хвилин команда місії отримала сигнал про успішне здійсненні маневру.

Читайте також: Динозаври процвітали до падіння астероїда на Землю

Оскільки біля станції залишився запас робочої речовини для двигунів, а наукове обладнання справно, вчені вирішили продовжити її дослідницьку програму. Основною ціллю станції став 30-метровий навколоземний астероїд 1998 KY26. У липні 2026 року стація пролетить поблизу додаткової цілі - 700-метрового астероїда 2001 CС21.