UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вченим вдалося «перепрограмувати» мікробів, щоб синтезувати нові речовини

За допомогою генної інженерії стосовно мікробів вчені вийшли з «еволюційного глухого кута», що дозволить розробити широкий спектр нових продуктів: від ліків до миючих засобів та побутового пластику.

Вчені з Лабораторії молекулярної біології Ради медичних досліджень у Кембриджі змогли перепрограмувати бактеріальні клітини на мініатюрні «фабрики», здатні синтезувати нові речовини, передає Financial Times.

Ця робота є останнім досягненням у галузі синтетичної біології, в якій технології від штучного інтелекту до редагування генів використовуються для розробки нових матеріалів.

«Ніхто ніколи не міг створити такі молекули і змінити їх послідовність так, як це вміємо ми. Настає новий етап відкриттів», – сказав Джейсон Чін, керівник проєкту, який очікує, що найбільше комерційне застосування його роботи буде у фармацевтиці.

Читайте також: У бутильованій воді виявлено величезну кількість нанопластику – вчені

Усі природні білки складаються з альфа-L-амінокислот. Проривом команди стало наділення генів звичайного кишкового мікроба E.coli здатністю створювати інші будівельні блоки – бета-амінокислоти та бета-гідроксикислоти, які могли б стимулювати розробку широкого спектру нових полімерів.

Полімери, що складаються з ланцюжків аналогічних хімічних будівельних блоків, включають такі популярні матеріали як полівінілхлорид, тефлон і кевлар, а також біологічні молекули і ферменти.

Рада медичних досліджень подала заявку на патент на основі цієї розробки. Ліцензіатом, найімовірніше, стане Constructive Bio, дочірня компанія LMB, заснована у 2022 році з початковим фінансуванням у розмірі 15 мільйонів доларів для комерціалізації досліджень команди Чіна.

Раніше вчені винайшли пристрій для тестування ліків, щоб припинити досліди на тваринах та людях.