UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знизили фантомні болі за допомогою доповненої реальності

На зображення пацієнта за допомогою спеціальної програми накладалася 3D-модель руки.

Дослідники зі шведського Технічного університету Чалмерса показали, що за допомогою доповненої реальності можна вдвічі знизити фантомні болі втрачених кінцівках. Результати клінічних випробувань опубліковані в The Lancet.

У ході експерименту дослідники використовували екран, на якому поверх зображення тіла пацієнта накладається 3D-модель відсутньої руки, а сам пацієнт може рухати нею за допомогою електродів, закріплених на культі, які реєструють скорочення м'язів.

Спочатку дослідники використовували методи машинного навчання, щоб натренувати систему розпізнавання різних рухів відсутньої кінцівки - для цього добровольці з електродами на культі намагалися зробити різні рухи, а система реєструвала показання датчиків і порівнювала їх з електроміографічними шаблонами, характерними для різних рухів. Потім на моніторі учасникам дослідження показували зображення їх самих з боку, на який поверх кукси накладалася тривимірна модель відсутньої руки. При цьому пацієнти могли рухати рукою і зображення руки в доповненій реальності виконувало потрібні рухи.

Після того, як випробувані звикли до руки в доповненій реальності, почався етап комп'ютерних ігор. У цій частині випробувань добровольці грали в гоночний симулятор, причому для керування автомобілем використовували жести відсутньої руки: разгинали і згинали руку в кистьовому суглобі для керування напрямком руху, а також стискали долоню в кулак для гальмування і разжимали для управління акселератором. На завершальному етапі пацієнти повинні були зіставити позицію своєї віртуальної руки на моніторі c 3D-моделлю іншої кінцівки.

Всього пацієнти брали участь у 12 терапевтичних сесіях між вереснем 2014 року і квітнем 2015 року. Після терапії інтенсивність, тривалість і частота виникнення больових відчуттів у відсутніх кінцівках знизилися приблизно на 50%. Крім того, удвічі знизився вплив фантомних болів на сон і повсякденну активність, а з чотирьох пацієнтів, що приймали знеболювальні препарати, двоє знизили свої доза на 81 і 33% у порівнянні з дозами до початку випробувань.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.