UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли в стародавньому глечику з Кіпру сліди опіоїдів

Дослідники запевняють, що це перші сліди опіуму в стародавніх глечиках.

Вчені з Йоркського університету провели хімічний аналіз стародавнього глечика, який був знайдений на Кіпрі, і виявили в ньому сліди опіоїдів. Як повідомляє Naked science, це стало першим доказом того, що кіпрська кераміка була пов'язана з опіумом.

Теорії про те, що глечики Кіпру, які отримали назву base-ring juglets, були пов'язані з алкалоїдами, з'явилися досить давно. Припущення були пов'язані з формою посуду, яка нагадувала перевернуту нерозкриту квітку маку. Подібні глечики широко використовували в період з XVII по XIV століття до нашої ери на території країн Середземного моря. Деякі зразки таких виробів зараз зберігаються в Британському музеї, частина з них запечатана, що дало дослідникам надію на те, що всередині містяться залишки матеріалів, що зберігалися там.

Первинний аналіз глечика показав, що в ньому знаходиться осад рослинного походження. Крім того, дослідники помітили сліди алкалоїдів і провели додатковий аналіз у Центрі передових технологій мас-спектрометрії. У результаті вчені підтвердили сліди алкалоїдів в разложившемся рослинному маслі.

Яким чином використовувався даний опіум, дослідникам тільки належить дізнатися.

Раніше археологи виявили в Італії рештки середньовічного "кіборга". Рука чоловіка була ампутована до середини передпліччя і замість неї був прикріплений протез з ножем на кінці. Знахідка датується приблизно VI-VIII століттям.