UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли у рослин гени, які сигналізують про небезпеку

Дослідники зможуть виводити більш стійкі до суворих умов культури.

Вчені з інституту біологічних досліджень Солка визначили точне розташування генів, які відповідають за реакцію рослин на небезпеку. Як повідомляє "Популярная механика", за реакцію рослин на зовнішнє подразнення відповідає рослинний гормон жасмонова кислота, тепер же дослідники змогли визначити, які гени відповідають за це.

Дослідники спостерігали за рослиною різушка Таля, геном якого добре вивчений. Пророслі в темряві насіння обробили жамонатом, після чого вчені витягли з клітин ДНК і білки. Щоб визначити точне розташування генів-регуляторів, дослідники використали спеціальні антитіла проти білків, що представляють інтерес.

"Метою нашого дослідження було побачити, як рослини обробляють інформацію із зовнішнього середовища, як ця інформація впливає на їхній ріст і розвиток. У результаті, ми ідентифікували гени, що відповідають за реакцію на жасмонову кислоту, і виявили ділянки, які беруть участь у клітинній перехресній комунікації з іншими рослинами. Це дозволить селекціонерам виводити більш стійкі до суворих умов культури", - заявив професор Джозеф Екер, співавтор доповіді, дослідник Медичного інституту Говарда Хьюза.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Дрексельского університету спростували міф про те, що кімнатні рослини очищають повітря в квартирі і наповнюють його киснем. Для того, щоб домогтися такого ефекту, на кожен квадратний метр житлового приміщення потрібно розміщувати 10-1000 рослин