UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли спосіб уповільнити старіння

Старіння вдалося сповільнити за допомогою природного з'єднання.

Міжнародний колектив вчених виявив природне з'єднання, яке дозволило уповільнити процес старіння у мишей. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Cell Metabolism.

Дослідники використовували нуклеотид NMN, який бере участь в енергетичному обміні клітини, для синтезу в організмі тварин коферменту NAD. Безпосередньо вводити останню речовину тваринам неможливо.

З'єднання NAD бере участь у засвоєнні жирів і вуглеводів, однак його синтез через пошкодження ДНК з віком сповільнюється. Зокрема, кофермент перешкоджає набору маси тіла, втрати чутливості до інсуліну і зниження фізичної активності. Досліди на мишах показали, що розчинний у воді NMN всмоктується в кров протягом трьох хвилин. Фахівці відзначають, що прийом NMN молодими мишами не має значущого ефекту.

На думку дослідників, висновки, які були отримані в новому дослідженні, справедливі й для людей, оскільки в людському організмі обмін речовин протікає подібним з мишами чином.

Раніше повідомлялося про те, що вчені знайшли білок, введення якого допоможе зупинити старіння. Випробування на мишах підтвердили, що введення в організм "омолоджуючого" білка помітно покращує фізичний стан тварин. Також у літніх гризунів різко знижувалися шанси померти від серцевих захворювань. Дане відкриття дає людям надію на те, що вони зможуть жити довше.