UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли спосіб створити універсальну вакцину

Вакцина буде захищати від багатьох захворювань - від гонореї до туберкульозу. Її випробування повинні початися у 2014 році.

Учені виявили в оболонках мікроорганізмів, що викликають різні важкі захворювання, речовину, що може стати мішенню для універсальної вакцини, яка буде захищати від багатьох захворювань - від гонореї до туберкульозу, йдеться у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Це безпрецедентна можливість використовувати одну діючу речовину для знищення такої кількості різних мікроорганізмів, включаючи тих, що викликають гонорею, туберкульоз і малярію. Проте чи буде отримана вакцина дійсно вбивати всі ці патогенні мікроорганізми або хоча б більшу частину з них, ми дізнаємося, коли протестуємо спочатку самі антитіла, а потім вакцину на людях", - сказав керівник дослідження Джеральд Бенкет.

Багато бактерій захищають від зовнішнього середовища слизові оболонки - капсули. Імунна система зараженого організму "впізнає" бактерії за складом їхніх капсул. Тому вакцини проти багатьох хвороб - пневмококів, гемофільної палички та інших - готують з їхніх капсул. Однак це далеко не універсальне рішення.

Дослідники з Жіночої лікарні Бригама у співпраці з вченими різних країн виявили, що вже відомий науці компонент бактеріальної капсули полісахарид PNAG зустрічається у більшої кількості мікроорганізмів, ніж вважалося раніше.

Природні антитіла проти бактерій, які мають у своїй оболонці PNAG, є в організмі людини та інших ссавців, але їх недостатньо для ефективного захисту організму. Тому вчені створили антитіла, які чутливі до PNAG і успішно вбивають мікроорганізми. Ввівши їх мишам, вони побачили, що антитіла успішно захищають тварин від стрептококів, лістерій, менінгококів, грибка, що є причиною молочниці, і паразита, що викликає малярію у мишей, яка вважається моделлю целебральної малярії в людини. Терапія цими антитілами вже успішно протестована на добровольцях. Випробування повинні початися в 2014 році. !zn

Читайте також:

Вчені довели, що створення вакцини проти всіх штамів грипу реальне

Вчені розробили вакцину проти раку нирок

Шведські вчені створили вакцину від інфаркту