Вчені вивчили механізм перетворення бежевої жирової тканини на білу, що в подальшому допоможе зняти багато обмежень в харчуванні і дозволить не набирати зайву масу тіла. Висновки вчених були опубліковані в журналі EurekAlert!
Дослідники встановили, що перетворення жиру пов'язано з роботою мітохондрій – клітинних органел, які виконують енергетичні функції, зокрема, переробку глюкози. Після того, як відбувається процес перетворення одного жиру в інший, спостерігається руйнування цих компонентів.
У ході дослідження вчені встановили, що контроль експресії генів, які руйнують мітохондрії, допоможе регулювати перетворення одного жиру на інший. Вчені провели експеримент на мишах і помітили, що у гризунів з призупиненим процесом руйнування мітохондрій спостерігався більш високий рівень метаболізму, і ожиріння для них було нехарактерно. На думку дослідників, їхні висновки допоможуть надалі відмовитися від багатьох обмежень, пов'язаних з їжею.
У здорової людини спостерігається три типи жиру: білий, бежевий і коричневий (бурий). Перший зберігає енергію, а його надлишок призводить до ожиріння та діабету. Третій забезпечує збереження організму в теплі і пов'язаний з худобою. Немовлята з'являються на світ саме з такою тканиною.
Другий жир, який деякими дослідниками вважається різновидом третього, здатний перетворюватися на білий, що небажано для здоров'я. Терапія холодом, а також його медикаментозна імітація, дозволяє на короткий час здійснити зворотне перетворення.
Раніше вчені заявили про те, що ожиріння викликає запалення у всіх органах і порушення роботи гормонів, що тягне за собою розвиток раку, хвороб серця, інсульти і проблеми з кістками.