UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли відкладення міді і заліза в мозку двох пацієнтів з хворобою Альцгеймера

Роль металів у паталогічна процесах, що виникають при захворюванні, поки не підтвердили.

Вчені з британського університету Кіла виявили в амілоїдних бляшках, отриманих у двох пацієнтів з хворобою Альцгеймера, відкладення металевих міді і заліза. Елементарні форми металів знайдені в мозку вперше, чи грають вони роль в паталогічна процесах, що виникають при захворюванні, поки невідомо, повідомляє N+1.

У тілі людини міститься більше 45 металів з таблиці Менделєєва, на них припадає приблизно 1,5 кілограма від маси тіла. Порушення метаболізму заліза в мозку тих, хто страждає від хвороби Альцгеймера, спостерігали і раніше. Так, в амілоїдних бляшках знаходили відновлені оксиди заліза, які можуть бути токсичні.

Тепер же дослідники виявили в мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера елементарну форму металів. Щоб дослідити амілоїдні бляшки, біологи отримали посмертні зразки мозку двох пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Зі зразків приготували ультратонкі зрізи, які вивчили за допомогою скануючої просвічуючої рентгенівської мікроскопії. Такий метод дозволив отримати зображення бляшокз роздільною здатністю до 20 нанометрів без використання барвників, які могли б зашкодити біохімічній структурі зразків. Рентгенівське випромінювання також дозволило визначити місцезнаходження і ступінь окислення атомів металів у бляшках.

Вчені виявили в амілоїдних бляшках як елементарну форму міді, так і окислені. Побудовані карти розподілу заліза також показали, що воно утворює скупчення в бляшках.

Швидше за все, це дослідження - перший випадок виявлення відкладень елементарних заліза і міді в тканинах людини. Механізм появи металів в бляшках можна тільки припускати - наприклад, це можуть бути похідні атомів, пов'язаних з бета-амілоїдом, з якого складаються бляшки. Проте, говорити про зв'язок відкладень металу з хворобою Альцгеймера поки рано, адже дослідження було проведено посмертно на тканинах лише двох пацієнтів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли зв'язок між тривожністю і хворобою Альцгеймера

Раніше в США схвалили ліки для лікування хвороби Альцгеймера. У FDA заявили, що є «суттєві докази того, що Адухельм зменшує бета-амілоїдні бляшки в головному мозку» і що це «з достатньою ймовірністю може представляти важливі переваги для пацієнтів.