UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли в єгипетському некрополі недоторкані гробниці зі скарбами

Вік поховань становить 2500 років.

У незайманих гробницях Єгипту знайшли золоті прикраси

У незайманих гробницях Єгипту знайшли золоті прикраси

Археологи зробили надзвичайно рідкісне відкриття у єгипетському некрополі Тель-ель-Дейр у Дум'яті. Їм вдалося знайти десяток поховань, які залишалися незайманими тисячоліттями, і в них ще збереглися скарби, повідомляє Science Alert.

Вік гробниць оцінюється у 2500 років, вченим вдалося знайти керамічні посудини, похоронні амулети та скарабеї для захисту померлих у потойбіччі, фігурки ушебті для служіння померлим у потойбіччі, бронзові монети та зображення релігійних символів і божеств, таких як Ісіда, Бастет і Гор.

Читайте також: На клинописній табличці: археологи знайшли список покупок віком 3500 років

Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Це відкриття незвичайне, оскільки багато давньоєгипетських гробниць були пограбовані ще за часів фараонів. Недоторкані ж поховання дають вченим уявлення про похоронні ритуали жителів Стародавнього Єгипту. За словами Мохамеда Ісмаїла Халеда, генерального секретаря Вищої ради зі старожитностей Єгипту, вони також можуть допомогти розкрити секрети стародавньої, захоплюючої культури.

Розкопки в Тель-ель-Дейрі продовжуються вже кілька років, вчені поступово відкривають комплекс, який датується 26-ю династією, між 644 і 525 роками до н. е. У ході попередніх розкопок вдалося виявити 20 гробниць. У них виявили амулети, золоту фольгу, скарабеїв та мініатюрні канопи — посудини, в які поміщали органи померлого під час обрядів муміфікації.

З того часу вдалося знайти не лише 63 гробниці з глиняної цегли, а й простіші поховання. За словами вчених, у некрополі проводились усі види поховань: від скромних до багатих.

Одним із найцікавіших відкриттів для команди археологів стало архітектурне планування комплексу. Воно було поширене протягом усього пізнього періоду Стародавнього Єгипту, який розпочався з 26-ї династії.

38 бронзових монет, які вдалося виявити в глиняному глеку, датуються династією Птолемеїв, яка правила з 305 по 30 р. до н. е. — за кілька сотень років після побудови комплексу. За словами археологів, це вказує на те, що Дум'ят був важливим торговим центром упродовж тривалого періоду історії Стародавнього Єгипту.

Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook

Вчені відзначають, що знайдені артефакти свідчили про майстерність, яка демонструє широкий спектр навичок, доступ до матеріалів та торгівлю з іншими містами на узбережжі Середземного моря. Деякі зі знайдених керамічних посудин було імпортовано до Єгипту.

Раніше в мережі почала поширюватись нова теорія змови, пов'язана з єгипетськими пірамідами. Її автори стверджують, що ці споруди пережили великий потоп. Вчені розповіли, чи правда це.