UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли в ДНК денисівців і неандертальців слід невідомого предка людей

Близько 1% ДНК денисівських людей отриманий від невідомого гомініда.

Американські вчені провели новий аналіз геномів неандертальців і денисівців і виявили сліди невідомого раніше виду стародавніх людей, який був родичем людини сучасного типу. Дослідникам також вдалося знайти нові докази схрещування сапієнсів і неандертальців, що сталася раніше, ніж вважалося, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені зіставили ДНК п'яти гомінідів: двох неандертальців, двох сучасних жителів Африки і одного денисівця. Виявилося, що приблизно 1% ДНК денисівської людини має невідоме походження. Більш того, близько 15% цих таємничих ділянок геному є і у сучасних людей. Походження цих генів поки залишається таємницею. Існує припущення, що їхнє джерело - Homo erectus (людина прямоходяча), що вимерла понад 100 тисяч років тому.

Вчені також довели, що 3-7% ДНК неандертальці отримали від сапієнсів, що підкреслює величезний масштаб міжвидових схрещувань, які відбувалися протягом багатьох століть ще до масової міграції предків сучасних людей з Африки в Європу і Азію.

«Це ...> несумісне з генетичним обміном за участю прямих предків більшості сучасних євразійців, які мігрували з Африки близько 50 тисяч років тому. Замість цього наша тимчасова оцінка передбачає більш ранню міграцію, яка сталася принаймні 200 тисяч років тому», - заявили вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені знайшли в печері Пахіянгала на Шрі-Ланці намистини, наконечники стріл і інструменти для шиття, вік яких оцінюється в 48 тисяч років. Ймовірно, це найдавніші свідчення полювання з луком за межами Африки і на території Євразії.