UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли три затонулих корабля часів «забутої битви» Другої світової війни

Вони затонули біля узбережжя Аляски.

Підводні археологи виявили останки трьох кораблів, які брали участь у вторгненні Японії на віддалені Алеутські острови під час Другої світової війни. Як повідомляє Live Science, це маловивчене зіткнення, яке історики іноді називають «забутою битвою».

Дослідники знайшли уламки двох японських вантажних суден та американського кабельного судна SS Dellwood, яке прокладало підводні кабелі під час війни, під час експедиції до острова Атту, на західному краю Алеутських островів.

Читайте також: Вчені знайшли на дні Темзи гармату зі знаменитого королівського військового корабля

Японські кораблі потопили бомби, випущені з американських літаків, після того, як Японія вторглася на острів у червні 1942 року, приблизно через півроку після нападу на Перл-Гарбор. Американський корабель затонув приблизно через місяць після того, як японське вторгнення відбили через рік.

«Початкова ідея [Японії] полягала в тому, щоб перетворити Атту на «непотоплюваний авіаносець» для атак на інші американські об'єкти. Але коли ситуація в Тихому океані почала змінюватися, імперське командування покинуло їх і фактично наказало їм триматися так довго, як тільки вони зможуть, по суті померти з честю», - розповів в інтерв'ю Live Science морський археолог і керівник проекту Домінік Буш.

Атту та найближчий Алеутський острів Киска були єдиними частинами Північної Америки, які були захоплені та окуповані ворогом під час Другої світової війни. Водночас японські літаки бомбили й інші острови. У відповідь США близько року бомбили японців, які окупували острови, і врешті-решт їх вдалося витіснити угруповання з 35 тисяч американських та канадських солдатів.

Заключні етапи вторгнення включали битву при Атту, в якій загинули 2351 японський та 549 солдатів союзників у травні 1943 року.

Буш та його колеги займалися дослідженням затонулих кораблів біля Алеутських островів протягом трьох років, виявити три нові судна їм вдалося під час двотижневої експедиції у липні.

«Ніхто раніше не документував ці кораблі, що затонули. Тому ми вирушили туди і шукали... і оскільки ми мали близько чотирьох років досліджень і підготовки, це полегшило ідентифікацію, коли ми їх знайшли», — заявив керівник проєкту морський археолог Джейсон Раупп.

Вчені досліджували територію на борту колишнього судна для лову крабів - Norseman II - яке було переобладнане в науково-дослідне судно і оснащене дистанційно керованим підводним апаратом, який знімав на відео кораблі, що затонули. Останки були виявлені за допомогою сонарних ґрат, що буксируються за дослідницьким судном; ґрати були оснащені обладнанням для вдосконаленого типу сонара, званого сонаром із «синтетичною апертурою», який використовує відображення звукових імпульсів для виявлення об'єктів під водою.

Останки судна Dellwood та одного з японських вантажних суден, Kotohira Maru, були виявлені у відкритому морі на глибині близько 90 метрів, а рештки другого японського судна, Cheribon Maru, лежали на мілководді недалеко від берега.

За словами Буша, пошкодження на японських кораблях підтверджують їхнє затоплення бомбами з американських літаків.

Раніше мисливці за аварії корабля виявили на глибоководді між Іспанією і Марокко останки невеликого піратського судна XVII століття. Такі судна відомі як берберійські корсари.