UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли свідчення зараження тропічним сифілісом 4000 років тому

Хвороба існувала в Азії ще за часів неолітизації.

Міжнародна група вчених виявила свідчення існування фрамбезії (тропічного сифілісу) в Південно-Східній Азії ще за часів неолітизації. Фахівці провели дослідження, яке дозволило з'ясувати, як в 2500-1500 роки до нашої ери могли поширюватися інфекційні захворювання, повідомляє Naked science.

Зокрема, вчені описали скелети двох осіб, які були знайдені в 2005-2007 роках у В'єтнамі. Останки належали молодій людині у віці від 15 до 29 років і семирічній дитині.

Дослідники знайшли свідчення того, що ці люди були схильні до фрамбезії або тропічного сифілісу. Це інфекційне захворювання, що вражає кістки, суглоби і шкіру, викликають бактерії Treponema pallidum pertenue - той же вид відповідає за розвиток сифілісу.

Фрамбезія передається через дотики від людини до людини і в запущених випадках може призвести до серйозного спотворення кісток. Хоча інфекцію реально вилікувати на ранніх стадіях, деформації незворотні. Сьогодні фрамбезия як і раніше поширена в країнах на захід від Тихого океану: до неї схильні близько 30 тисяч осіб. Як відзначають дослідники, попередні спроби викорінити цю тропічну хворобу, вжиті ще в 1950-х, виявилися невдалими. І зараз фахівці займаються пошуком нових стратегій.

Унікальність останків полягає в тому, що вони надали вченим інформацію про перехідний період від збирання до сільського господарства (неолітизацію) на материковій частині Південно-Східної Азії. Археологи прагнули зрозуміти, як хвороби поширювалися серед популяцій, які контактували одна з одною вперше.

Останки були добре вивчені, але тільки зараз вдалося знайти на них сліди фрамбезії: підкостні вузли, безпосередньо пов'язані з поверхневими вогнищевими кавітаціями (фізичний процес утворення бульбашок), і літичні ураження. Саме це служить серйозними ознаками сифілісу.

«Це свідчення стало найстарішим з виявлених в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і першим добре встановленим доколумбовим прикладом з цієї частини світу з точки зору діагностики та надійного датування. Прибережні та осілі поселення, висока родючість в Ман-Бак - все це забезпечило біосоціальний контекст, що сприяє поширенню хвороби серед місцевих жителів. Супутні захворювання на кшталт цинги у молодої людини і дитини демонструють, що недоїдання під час переходу до сільського господарства могло погіршити прояв трепонематозів у цьому співтоваристві», - пишуть автори статті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені зв'язали вживання кави з кращим результатом у пацієнтів з неоперабельним раком товстої або прямої кишки – NYT

Раніше вчені з Інституту хімічної екології німецького Товариства імені Макса Планка виявили в Саудівській Аравії сліди древніх людей, вік яких оцінюється в 120 тисяч років. Ці сліди вказали на ранні міграції людини розумної за межі Африки.