UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли складну зброю, виготовлену неандертальцями

Вона вказала на високий технологічний рівень цих древніх людей.

Вчені з Німеччини і Бельгії вивчили наконечник списа віком 65 тисяч років, який знайшли в печері Порожня скеля, в якій колись жили неандертальці. Як повідомляє Naked science, це найдавніший листоподібний наконечник списа з усіх відомих, навіть популяції сучасних мисливців-збирачів використовували списи без всяких наконечників.

За словами дослідників, створення таких наконечників давало переваги неандертальцям. Більшість знарядь кам'яної доби виглядає настільки примітивно для сучасної людини, що він не завжди може повною мірою усвідомити, справжню складність його виготовлення.

Раніше вчені вже знали, що неандертальці використовували списокидалку, щоб збільшити вражаючий вплив дерев'яних метальних списів. Відомі були і знахідки списів зі слідами кам'яних наконечників. Але в ряді випадків цього було недостатньо. Наприклад, під час нападу лева такий спис не зможе вбити звіра до того, як він завдасть серйозні пошкодження людині. У такі моменти потрібна зброя з листоподібним наконечником.

Тепер вченим вдалося знайти спис саме з таким наконечником, мінімальний вік якого становить 65 тисяч років. Він був виготовлений з кремнієвого сланцю. Товщина наконечника становила дев'ять міліметрів, ширина - 41 міліметр, а довжина - 76 міліметрів. Наконечник важить всього 28 грамів і навіть після пошкоджень, викликаних використанням, зберіг чисті форми.

Дослідники не змогли дізнатися, з чого був зроблений шнур. Але інші знахідки вказують на те, що неандертальці вміли прясти нитки і шнури з натуральних волокон. Інші групи дослідників показали, що такі шнури використовувалися при виготовленні зброї, в тому числі, метальної.

Здатність виготовляти складні списи, що складаються з древка і наконечника, які скріплювалися клеєм або шнуром, вказує на високий технологічний розвиток виду. Сучасні археологи показали, що створення кам'яних наконечників гарної форми - складне завдання, яке вимагає вдумливої роботи від виробника.

Дослідивши основу наконечника, вчені виявили сліди рослинного клею, а також сліди додаткового шнурового кріплення. Це дозволяло надійно зафіксувати наконечник на держаку. Крім того, на наконечнику знайшли сліди удару об щось тверде і часткового руйнування. Сліди також вказали на те, що неандерталець, який користувався списом, намагався повторно заточити наконечник після того, як той затупився. Але крихкість кременисто сланцю привела до того, що той тріснув. Через це наконечник викинули на підлогу печери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили «місце зустрічі» людей сучасного типу і неандертальців

Раніше вчені з Німеччини виявили артефакт з кістки оленя, який виготовили неандертальці. Його вік оцінюється в 51 тисяч років.