UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли схожу на Землю планету, але є нюанс

Вона обертається довкола білого карлика.

Вчені знайшли планету, яка обертається навколо білого карлика

Вчені знайшли планету, яка обертається навколо білого карлика

Вчені заявили про виявлення планети, схожої на Землю, яка знаходиться у Чумацькому Шляху. Але це відкриття має невеликий нюанс, повідомляє Science Alert.

Планета приблизно в 1,9 раза більша за Землю і обертається навколо своєї планети на відстані, яка приблизно вдвічі більша за відстань від Землі до Сонця. Але ця зірка – білий карлик. А це означає, що будь-яке життя, яке могло б існувати на планеті, було знищено до або під час передсмертних мук червоного гіганта, яким раніше було це світило.

Читайте також: Зміни клімату можуть вбити інопланетян: що з'ясували вчені

Але відкриття захоплює. Воно дає можливість зазирнути у майбутнє Сонячної системи та нашої планети. Дізнатися, що буде, коли Сонце помре та завершить свою еволюцію у вигляді білого карлика.

Білі карлики – це залишки зірок, схожих на Сонце. У них закінчується водневе паливо для злиття в ядрах, і вони стають менш стабільними, роздмухуючись до величезних розмірів. Це фаза червоного гіганта.

Зрештою, зірка повністю скидає свій зовнішній матеріал, а ядро ​​схлопується під дією гравітації, утворивши щільний об'єкт, яскраве світло якого генерується не в результаті злиття в ядрі, а залишковим теплом від процесу схлопування.

Як зазначають астрономи, фаза червоного гіганта досить божевільна. Зовнішня атмосфера зірки може розширитись у сотні разів у порівнянні з первісним розміром. Очікується, що Сонце почне перетворюватися на червоного гіганта приблизно за п'ять мільярдів років. За прогнозами, його зовнішні оболонки можуть розростись до орбіти Марса, поглинувши у процесі Меркурій, Венеру та Землю.

Що трапиться із Землею, невідомо. Ймовірно, що її буде знищено. Але відкриття планети, що обертається навколо білого карлика, свідчить про те, що можливе і її виживання.

Той факт, що білий карлик приблизно вдвічі менший за Сонце, свідчить про те, що спочатку його маса була досить близькою до маси нашої зірки. А відстань від планети до світила свідчить про те, що раніше вона знаходилася на такій самій відстані від нього, як Земля від Сонця. Але коли зірка померла, планету відштовхнуло далі.

"Поточна орбіта планети в 2,1 астрономічної одиниці знаходиться приблизно там, де ви очікуєте знайти планету Земля після того, як Сонце стане білим карликом", - заявив провідний автор дослідження Кемінг Чжан з Каліфорнійського університету.

До того часу, як Сонце перейде у фазу червоного гіганта, життя на Землі або вже давно зникне, або буде кардинально іншим. Сонце стає все гарячішим і яскравішим з часом - недостатньо, щоб ми помітили це тут і зараз, але приблизно через мільярд років воно стане настільки гарячим, що вся вода на Землі випарується. І цей світ уже буде непридатним для життя в тій формі, яким ми його знаємо.

Раніше вчені за допомогою телескопа "Джеймс Вебб" з'ясували, що "пухова" планета відрізняється унікальною асиметричною формою. Тобто між однією та іншою стороною її атмосфери існує значна різниця.