UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли новий вид мавп, він вже знаходиться на межі зникнення

Всього налічується 199-259 особин даного виду.

Команда вчених на чолі з Крістіаном Русом з Інституту приматології імені Лейбніца виявила в М'янмі новий вид мавп - гульманів Trachypithecus popa. Раніше дослідники вважали, що ця популяція відноситься до іншого виду, T. phayrei. Через полювання і руйнування місць проживання новий вид вже знаходиться на межі зникнення, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені вирішили розібратися в систематиці гульмана T. phayrei, одного з найбільш поширених видів роду, ареал якого розташовується на сході Бангладеш і Індії, а також в М'янмі. Фахівцям відомі два підвиди цього виду, T. p. phayrei і T. p. shanicus (третій підвид, T. p. crepusculus, недавно отримав статус окремого виду). Крім того, є свідчення існування ще однієї еволюційної лінії цих приматів, яка населяє центральну частину М'янми.

Вчені зібрали зразки фекалій шести диких і дев'яти народжених в дикій природі, але таких, що зараз містяться в неволі, T. phayrei. Їх використовували для проведення генетичного аналізу. Дослідники також вивчили мітохондріальну ДНК, витягнуту з музейних експонатів цих мавп.

Побудувавши на основі отриманих даних філогенетичне дерево T. phayrei, вчені прийшли до висновку, що цей вид складається з трьох ліній, що розділилися 0,93-0,99 мільйона років тому: західної, центральної та східної. Між ними є не тільки генетичні, а й зовнішні відмінності: наприклад, у самців західного підвиду хвіст коротший, ніж у представників двох інших ліній. Крім того, мавпи з трьох груп розрізняються за будовою корінних зубів і забарвленням хутра.

Вчені пропонують присвоїти кожній лінії статус окремого виду. Стару назву T. phayrei вони закріплюють за західним населенням, а східній привласнюють ім'я T. melamera, підвищуючи до повноцінних видів підвиди T. p. phayrei і T. p. shanicus. Однак гульмани з Центральної М'янми раніше не описувалися як окремий таксон, тому дослідникам довелося придумати їм нову назву - T. popa, на честь гори Поупа, де мешкає одна з популяцій виду.

Варто відзначити, що навіть в якості єдиного виду T. phayrei вважався вимираючим. Але у виявлених нових видів становище ще гірше. На даний момент налічується всього 199-259 особин T. popa, що робить його одним з найбільш рідкісних приматів у світі. Вчені закликають присвоїти йому статус виду, що перебуває на межі повного знищення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Палеонтологи знайшли новий вид древніх приматів

Раніше вчені з Нанкинського інституту геології і палеонтології виявили в зразках бурштина, знайдених на півночі М'янми, дивну істоту, що нагадує павука з довгим хвостом.