UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли на шкірі людини невідомі бактерії, грибки та віруси

Зокрема, дослідники знайшли багато гігантських фагів.

Вчені з Національного дослідницького інституту геному людини, Європейського інституту біоінформатики (Велика Британія), Інституту Роберта Коха (Німеччина) та інших наукових організацій провели дослідження, метою якого було більше дізнатися про мікробіом шкіри людини. В результаті вони виявили невідомі бактерії, грибки та віруси, повідомляє Naked science.

У дослідженні взяли участь 12 добровольців, які мешкають на території Північної Америки і не мають хронічних захворювань. Вчені взяли з різних ділянок їхньої шкіри 594 зіскрібки. Використовуючи традиційне лабораторне культивування з метагеномним секвенуванням, вдалося створити розширену картину мікробного геному шкіри людини – колекцію еталонних геномів такого мікробіома. Автори роботи виявили тисячі вірусних послідовностей, включаючи безліч гігантських фагів – дуже великих вірусів, які заражають бактерії.

Читайте також: Виявлено бактерії, які блокують ліки проти діабету

Такі мікроорганізми вчені знаходили на руках та ногах добровольців. Ці області тіла відрізнялися дуже різноманітним мікробіомом, оскільки ними люди найчастіше стикаються з навколишнім середовищем.

Усього вчені знайшли 174 раніше невідомих видів бактерій, чотири нові еукаріоти та 20 незнайомих їм гігантських фагів. Дослідникам удалося розширити існуючий каталог відомих бактерій шкіри на 26%.

«На додаток до бактерій та вірусів, які ми зазвичай відновлюємо у метагеноміці, ми також виявили 12 геномів одноклітинних еукаріотів – грибів, таких як дріжджі. Деякі з цих геномів вже були відомі: наприклад, Malassezia globosa, яка асоціюється як зі здоровим мікробіомом шкіри, так і із захворюваннями на кшталт лупи», — заявив один із авторів дослідження Роберт Д. Фінн з Європейського інституту біоінформатики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що їм вдалося знайти в льодовиках Тибету, що тануть, кілька десятків вірусів, вік яких становить 15 тисяч років. 28 із 33 знайдених вірусів раніше не зустрічалися дослідникам.