UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли на дні океану позаземну радіоактивну речовину

Ізотоп плутонію утворився в результаті колапсу зірок.

Вчені вивчили зразок кори, яка була витягнута з дна Тихого океану, і виявили в ній сліди рідкісного ізотопу плутонію - елемента, який грав ключову роль в період атомної енергетики. Як повідомляє «Новое время», він утворився в результаті колапсу зірок, а потім осів через атмосферу Землі у вигляді космічного пилу.

Дослідження вчених показало, що позаземна речовина прибувала на Землю мінімум двічі за останні 10 мільйонів років. Після падіння плутоній-244 увійшов в шари породи на дні Тихого океану. Відкриття може допомогти вченим зрозуміти, як елементи важчі за залізо з'являлися у Всесвіті.

Вважається, що ядра хімічних елементів важчих за залізо з'являються в результаті послідовного захоплення нейтронів. Майже половина важких нуклідів може з'являтися як побічний продукт сталого зоряного синтезу. Але інша половина з'являється в результаті швидкого захоплення нейтронів.

Вченим вдалося відтворити такий механізм в лабораторних умовах, але як важкі нукліди нарожуються в космосі все ще залишається загадкою для них. Вважається, що існують два можливі сценарії їхньої появи: вибух масивної зірки як наднової і зіткнення двох нейтронних зірок.

Автори нового дослідження вважають, що їхнє відкриття показує, що наднові дійсно виробляють плутоній-244. Ймовірно, воно також може пролити світло на астрофізичне джерело виникнення важких хімічних елементів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи опублікували незвичайні знімки Юпітера

Раніше вчені заявили про те, що поруч з центром Чумацького Шляху розташовується наднова рідкісного типу. Її спектральні характеристики вказують на те, що зірка відноситься до рідкісного типу Iax, спалахи яких ведуть до появи «зомбі»-зірок.