UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли дві нові Надземлі недалеко від нас

Вони вдвічі більші за нашу планету.

Вчені знайшли дві нові планети

Вчені знайшли дві нові планети

Вчені за допомогою телескопа TESS виявили дві нові планети, які належать до класу Надземель. Вони обертаються довкола червоних карликів. Нові планети отримали позначення TOI-6002 b і TOI-5713 b, вони вдвічі більші за Землю, повідомляє Phys.org.

TESS займається дослідженням 200 тисяч зірок, які знаходяться неподалік Сонця. Його основне завдання – засікти транзити, які можуть вказати на присутність планети поряд із зіркою. Телескопу вже вдалося зафіксувати 7200 кандидатів у екзопланети, 543 з яких було підтверджено.

Читайте також: Потенційно населена: вчені знайшли недалеко від нас схожу на Землю планету

Група астрономів під керівництвом Мурада Гачуї з Льєжського університету у Бельгії підтвердила ще дві планети, які виявив TESS.

За словами вчених, радіус TOI-6002 b у 1,65 раза більший за Землю, а маса – у чотири рази. Планета здійснює оберт навколо своєї зірки за 10,9 дня, перебуваючи на відстані 0,06 астрономічних одиниць (середня відстань від Землі до Сонця) від неї.

TOI-5713 b приблизно на 77% більша за Землю, а її маса приблизно в 4,3 рази більша за масу нашої планети. Вона здійснює оберт навколо своєї зірки приблизно за 10,44 дня і віддалена від батьківського світила на 0,06 астрономічних одиниці.

За словами вчених, склад планет поки що визначити не вдалося. Вони можуть бути або кам'янистими або багатими на воду світами. І TOI-6002 b, і TOI-5713 b розташовуються неподалік внутрішньої межі зони населеності своєї зірки.

Раніше вчені заявили про те, що зірки-червоні карлики випускають спалахи, які містять набагато більше ультрафіолетового випромінювання, ніж вважалося. І це може суттєво вплинути на те, чи стануть планети біля таких зірок придатними для життя.