UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли ділянки ДНК, які дозволяють тваринам відрощувати втрачені кінцівки

Здатність до регенерації може бути пов'язана з «налаштуванням» деяких генів.

Вченим з Інституту медичних досліджень імені Стоуерса вдалося виявити ділянки ДНК, які дозволяють тваринам відрощувати втрачені кінцівки. За словами дослідників, висока здатність до регенерації може бути пов'язана з «налаштуванням» деяких генів за допомогою сусідніх регулюючих фрагментів ДНК, повідомляє Naked science.

Тварини мають різні здібності до регенерації пошкоджених і втрачених тканин і кінцівок. Так, деякі костисті риби можуть відрощувати спинний мозок, що абсолютно недоступно для ссавців. Вважається, що така здатність контролюється регулюванням відповідних генів. Такі регуляторні елементи - ділянки ДНК, розташовані по сусідству з самими генам - називають «підсилювачами регенеративної відповіді» (RRE, Regeneration-Responsive Enhancers).

У ході дослідження вчені провели пошуки RRE, розглянувши геноми риб двох видів: даніо-реріо і нотобранха Фурцера, які здатні відрощувати втрачені хвостові плавники. За словами вчених, цих риб поділяють 230 мільйонів років роздільної еволюції, тому гени, які активувалися у них після ампутації, майже не збігалися. Але ділянки, які виявилися загальними, працювали не тільки у риб, але і у каїрських мишей після видалення частини вуха. Ці гризуни відомі високими для ссавців здібностями до регенерації. У звичайних домових мишей, у яких таких здібностей немає, нічого подібного помічено не було.

Найважливішим із генів, які проявляли активність при регенерації і у риб, і у мишей, виявився ген INHBA, що кодує регуляторний білок інгібин бета А. В свою чергу, активність INHBA контролювалася розташованою по сусідству некодуючою послідовністю - RRE. У риб ці послідовності були практично однакові, але у людей виглядають зовсім інакше. Додаткові експерименти підтвердили їхню роль. Видалення у риб RRE або заміна на людські порушувала їхню здатності до відрощування ампутованих плавників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли в найспекотнішій пустелі на Землі новий вид ракоподібних

Раніше палеонтологи виявили в аргентинській Патагонії останки гігантської риби, яка мешкала на Землі близько 70 мільйонів років тому. Довжина тіла риби сягала шести метрів.