UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли білок, який перешкоджає розмноженню ВІЛ

Генетичну мутацію виявили у мишей і мавп.

Вчені з Медичної школи Університету штату Юта та Університету Рокфеллера визначили, як генетична мутація, виявлена у мишей і мавп, може допомогти в розробці методів боротьби з небезпечними вірусами у людей. Зокрема, мова йде про ВІЛ і Еболу, повідомляє Naked science.

Білок retroCHMP3 заважає вірусам вибиратися із зараженої клітини і атакувати інші. Він з'явився як укорочена копія білка CHMP3, який бере участь в ланцюжку ESCRT (The endosomal sorting complexes required for transport, гетеро-олігомерний комплекс ендосомального сортування).

У людей цей білок теж є. Але не такий, що мутував, а оригінальний. Він бере участь в процесах, необхідних для забезпечення цілісності мембран клітин, передачі сигналів між ними і діленні. Цей шлях захоплює ВІЛ, використовуючи його, щоб відокремитися від клітинної мембрани і вразити інші клітини.

Вчені з'ясували, що мутація білка у мишей і приматів може впоратися з поширенням вірусу. Білок зв'язувався з фрагментами оболонок патогена і не дозволяв повноцінним білкам ESCRT формувати нову вірусну частину.

Дослідники відтворили в людських клітинах, заражених ВІЛ, мавпячий retroCHMP3. В результаті вірус не зміг відмежовуватися від клітини і поширитися організмом. При цьому, цей процес відбувався без порушення функцій клітин і їхньої загибелі. Але таке траплялося при використанні укороченої версії CHMP3.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: ВООЗ відновить розслідування походження коронавірусу з новою групою вчених

Раніше американська фармацевтична компанія Pfizer заявила про початок клінічних випробувань вакцини проти грипу, розробленої з використанням тієї ж технології мРНК, що і її успішна вакцина проти Covid-19.