UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли амфібію, легені якої таємниче зникають

Спочатку легені все ж таки розвиваються, але потім цей процес зупиняється.

Люди та більшість тварин не можуть вижити без легень. Але деякі істоти можуть обходитися без них. Вчені з'ясували, що у деяких амфібії, відомих як плетодонтидні саламандри, легені починають розвиватися, але на певному етапі розвитку зникають, повідомляє Science alert.

Дослідники відзначають, що ці істоти протягом 25 мільйонів років успішно обходилися без легень за рахунок дихання через слизову оболонку шкіри та тканини рота. Для того, щоб робити це, вони мають бути покриті слизом.

Читайте також: У Китаї вимерли тварини, які надихнули мореплавців на казки про русалок

Плетодонтидні саламандри - найбільша група саламандр, яка налічує 478 видів, що мешкають в основному в Південній та Північній Америці, а також у Європі та Південній Кореї. Про їхню здатність втрачати легені відомо мало, тому вчені з Гарвардського університету вирішили уважно поспостерігати за цими істотами.

Дослідники з'ясували, що у ембріонів кількох видів саламандр справді формуються легені. Вони успішно розвиваються протягом трьох тижнів, а потім щось перериває цей розвиток. До появи дитинча на світ легкі запрограмовані на апоптоз – самовільну загибель клітин.

Вчені вважають, що формування легень припиняється через те, що клітини не отримують регуляторних сигналів, необхідних для їхнього розмноження, які в інших хребетних виходять з тканин, що оточують легені, що розвиваються, званих мезенхімою.

Хоча в дорослому віці у цих тварин немає слідів легень, у них все ж таки присутні гени, які необхідні для їхнього зростання. Разом з тим відсутні деякі механізми, які потрібні для завершення цього процесу.

Ймовірно, легені починають розвиватися, оскільки цей процес необхідний формування інших органів, наприклад серця.