UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені зможуть діагностувати рак на ранній стадії за допомогою магнітного дроту

Дослідники пропонують розміщувати дріт в кровоносних судинах.

Вчені зі Стенфордського університету представили методику, яка дозволяє виявляти онкологічні захворювання на ранній стадії, в тому числі, до появи симптомів. Як повідомляє Naked science, нова методика була успішно випробувана на свинях.

Розробка працює з циркулюючими пухлинними клітинами (ЦПК) - ці клітини відокремлюються від пухлини, що виникла в організмі, і потрапляють в кровотік. Вони сприяють появі метастазів, вторинних вогнищ захворювання. Сьогодні їх найчастіше виявляють по аналізу зразка крові, але цей метод може бути недостатньо ефективним, якщо в крові пацієнта порівняно мало таких клітин.

Тепер же дослідники запропонували виловлювати ЦПК з кровотоку за допомогою залізних наночастинок. Раніше подібні частинки використовували в терапії раку і анемії. На поверхні наночастинок розміщують антитіла до білку EpCAM (молекула адгезії епітеліальної клітини): цей білок присутній на поверхні багатьох циркулюючих пухлинних клітин, при цьому на поверхні клітин крові він не виникає. Частки вводять у кров, де вони зв'язуються з циркулюючими клітинами.

Потім у вену пацієнта за допомогою катетера вводять тонкий намагнічений дріт. Він притягує залізні частинки, а з ними й необхідні для аналізу ракові клітини. За словами вчених, така технологія дозволяє зловити в 10 - 80 разів більше циркулюючих клітин, ніж стандартний аналіз крові. Це підтвердили випробування на свинях: в кровотік тварин ввели ракові клітини, щоб зімітувати наявність ЦПК. Дріт, розміщений у вені за вухом тварини, дозволила ефективно виявити рухомі клітини.

Читайте також: Мобільні телефони стали причиною розвитку пухлин у щурів

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.