UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені змогли телепортувати фотон на відстань 100 кілометрів

Вченим вдалося побити попередній рекорд телепортації.

Група дослідників з Національного інституту стандартів і технологій змогла телепортувати фотон на відстань 100 кілометрів. Попередній рекорд телепортації становив 25 кілометрів, що означає, що вченим вдалося збільшити його в чотири рази.

Дослідникам вдалося передати квантову інформацію одного фотона до іншого, використовуючи оптоволоконний кабель. Це стало можливо завдяки новим детекторам, які здатні вловлювати слабкий сигнал самотньої світлової частинки. Разом з тим, 99% фотонів не досягли місця призначення.

Вчені стверджують, що досягнення дозволить їм здійснити прорив в області розробки квантового комп'ютера. Або ляже в основу використання квантового шифрування даних, що передаються на величезні відстані. В даний момент команда дослідників працює над тим, щоб збільшити відстань, на яку вони можуть передавати дані і підвищити ефективність процесу.

Квантова телепортація – це процес передачі квантового стану на певну відстань за допомогою класичного каналу зв'язку. При цьому стан руйнується в точці відправлення та відтворюється в точці прийому. Термін уперше був використаний в журналі Physical Review Letters в 1993 році. Квантова телепортація не передає енергію або речовину на відстань, а лише переміщує інформацію, причому не швидше швидкості світла, завдяки чому не порушує принципи сучасної фізики.

Раніше повідомлялося про те, що вчені змогли змусити левітувати наноалмази у вакуумі. В якості об'єкта експерименту вчені використовували наночастку алмазу, діаметром 40 нанометрів, а для її левітації застосували лазерне випромінювання.