UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, що мозок каракатиць зберігає спогади, які ніколи не зникають

Каракатиці можуть пам'ятати, що вони їли до кінця свого життя.

Команда вчених провела дослідження, в якому з'ясувала, що пам'ять і здатність до запам'ятовування у каракатиць не погіршується до кінця життя, повідомляє Science Alert.

Експеримент провела група вчених з Кембридзького університету, Університету Кана і Морської біологічної лабораторії. Вони хотіли перевірити, як же все-таки працює пам'ять цієї морської істоти.

Експеримент проводили на 24 каракатицях (Sepia officinalis). Першій половині з них було 10-12 місяців, а другий близько 22-24 місяців, якщо порівнювати з людським віком, то ці особи були літніми.

Каракатиць навчали пошуку і збору їжі. Вони повинні були дізнаватися де і коли доступний корм (королівські креветки або трав'яні креветки). Експеримент тривав протягом чотирьох тижнів, але пам'ять морських істот перевіряли протягом всього експерименту.

Вчені використовували різні види їжі й різні локації для її розміщення, щоб тварини не запам'ятовували "шаблонно". В результаті виявилося, що в пам'яті молодих і літніх каракатиць не було суттєвих відмінностей.

Вчені одностайно відзначили, що каракатиці можуть пам'ятати все, що вони з'їли, а також те, де і коли це сталося. До того ж вони можуть приймати рішення, ґрунтуючись на тому досвіді, який вони отримали під час харчування.

До того ж у каракатиць немає гіпокампа (частини лімбічної системи в людському головному мозку, яка бере участь у формуванні емоцій і просторової пам'яті), замість нього у тварин є вертикальні частки, які відповідають за пам'ять і здатність до навчання.

Ці вертикальні частки руйнуються в останні два-три дні життя каракатиць. Тому вони можуть пам'ятати все в деталях до самої смерті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Нагадаємо, що веснянки в Новій Зеландії втратили крила через корінне населення маорі. Вони випалювали ліси, тому комахам потрібно було адаптуватися до нових умов існування.