UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, що існує більше одного виду цікавості

Різні види цікавості вчені спостерігали під час перегляду «Вікіпедії».

Вчені з Університету Пенсільванії заявили про те, що існує мінімум два основних типи цікавості. Прийти до такого висновку дослідникам допомогли добровольці, які переглядали «Вікіпедію», повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені спостерігали за 149 добровольцями, які протягом 15 хвилин на день протягом трьох тижнів переглядали інтернет-сторінки. В цілому, за цей час учасники переглянули 18654 сторінок.

Виявилося, що їх можна розділити на два типи: «зайнята людина», яка досліджує велику кількість різноманітної інформації, і «мисливець», який цілеспрямовано шукає знання.

«Вікіпедія дає і інтровертам, і екстравертам однакові умови для задоволення цікавості, що було обмежуючою умовою в інших дослідженнях, в той час як пошукова система без реклами дозволяла людям не відволікатися і проявляти свої справжні параметри цікавості», - заявила одна з дослідників Даніель Бассет.

Спостерігаючи за тим, які сторінки переглядають добровольці, вчені змогли знайти серед них і «зайнятих людей» і «мисливців» - тих, хто «стрибав» багатьма сторінками «Вікіпедії», і тих, хто залишався в межах пов'язаних сторінок.

Разом з тим, учасники не завжди дотримувалися одного формату поведінки, вчені спробували зрозуміти, чому так відбувається. Для цього вони використовували дані опитування, яке учасники заповнили перед початком дослідження.

Судячи з опитувань, потреба в заповненні конкретних прогалин у знаннях, мабуть, визначала поведінку мисливця, в той час як бажання шукати абсолютно нову інформацію було показником іншого стилю перегляду "Вікіпедії" - великих стрибків між вузлами або сторінками.

«Ми припускаємо, що перехід від мисливського стилю до зайнятого може статися через прагнення до сенсацій або тяги до новизни і нової інформації протягом дня», - каже Бассетт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені з'ясували, чому вимерли жахливі вовки

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що мозкова мережа, що складається з таламуса, поясною кори і кутових звивин, пов'язана з управлінням свідомфстю. Так, вона виявилася пов'язана з процесом втрати і повернення свідомості як під наркозом, так і під час природного сну.