UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені з'ясували, як бактеріям вдається швидко адаптуватися до дії антибіотиків

Поширена супербактерія швидко розвиває стійкість до препаратів.

Вчені з'ясували, як бактерії адаптуються до ліків

Вчені з'ясували, як бактерії адаптуються до ліків

Вчені з Університету Шеффілда та Університету Манчестера виявили шлях, за допомогою якого супербактерія Clostridioides difficile (C. diff), яка зустрічається у лікарнях, швидко виробляє стійкість до дії антибіотиків, повідомляє Science Daily.

C. diff – тип бактерії, який частина вражає людей, які приймали антибіотики. Щорічно він стає причиною приблизно 2000 смертей у Великій Британії.

Читайте також: Створено пристрій з бактеріями для лікування псоріазу

У результаті нового дослідження вченим вдалося визначити, яким чином C. diff швидко виробляє стійкість до ванкоміцину. Менш ніж за два місяці бактерії починають виносити концентрацію препарату у 32 рази більшу, ніж зазвичай ефективна.

Антибіотики, які використовуються для лікування зараження C. diff зараз, пошкоджують корисні кишкові бактерії, що часто призводить до повторного зараження. Приблизно 30% пацієнтів, які проходять лікування ванкоміцином, хворіють повторно протягом кількох тижнів, при цьому ймовірність подальших рецидивів зростає.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визначила резистентність до протимікробних препаратів (AMR) як одну з головних загроз громадському здоров'ю та розвитку у світі. За оцінками, бактеріальна AMR була безпосередньо відповідальна за 1,27 мільйона смертей у світі у 2019 році та сприяла 4,95 мільйонам смертей.

«Наша поточна робота спрямована на те, щоб зрозуміти масштаби та механізми розвитку резистентності, змоделювати ці умови у складній екосистемі кишечника людини та співпрацювати з епідеміологами Великої Британії для виявлення потенційних ознак резистентності у лікарнях. Ці зусилля мають вирішальне значення для запобігання майбутньому, де антибіотики більше не є життєздатним варіантом лікування бактеріальних інфекцій, а інфекції, які сьогодні легко піддаються лікуванню, знову стануть небезпечними для життя», - заявила провідний автор дослідження Джесіка Баддл, аспірантка Шефілдського університету.

Хоча швидке вироблення резистентності викликає занепокоєння, стійкіші штами продемонстрували зниження загальної пристосованості, що, ймовірно, могло обмежувати їхню клінічну загрозу. У стійких популяцій також утворювалися дефектні спори, які необхідні передачі бактерій від однієї людини до іншої.

Раніше команда американських вчених з Університету штату Вашингтон та Університету штату Орегон виявила кілька типів бактерій, яких приваблює сироватка в людській крові, що може призвести до смертельних інфекцій.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!