UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені зі Стенфорда попередили про швидкий кінець людської цивілізації у відомому нам вигляді

Вони вважають, що «людство сидить на гілці, яку пиляє».

Першого дня нового року кілька вчених зі Стенфордського університету прийшли в програму «60 хвилин» Скотта Пеллі на каналі CBS, щоб обговорити глобальну кризу масового вимирання на Землі. І в жодного з учених не було хороших новин з цього приводу, пише Futurism.

Тоні Барноскі, біолог зі Стенфорда, який у своїй роботі використовує літопис скам'янілостей для відстеження змін в екосистемі з часом, заявив, що темпи вимирання видів сьогодні у 100 разів вищі, ніж ті, які зазвичай спостерігалися за всю історію Землі. За його словами, це означає, що зараз планета зіткнулася з найгіршим вимиранням за весь час існування життя на ній.

Читайте також: Льодовики Гренландії тануть у 100 разів швидше, ніж вважалося

Він зазначив, що сама Земля неодноразово відновлювалася після подібних подій, але переважна більшість видів, що мешкають на планеті, не зможуть цього зробити. Це торкнеться і людей, а також деяких аспектів нашої цивілізації у тому вигляді, як ми її знаємо зараз.

«Я і більшість моїх колег вважаємо, що ми змирились з цим. Що наступні кілька десятиліть будуть кінцем нашої цивілізації у звичному для нас вигляді», - заявив Пол Ерліх зі Стенфорда.

Цей прогноз означає, що навіть якщо людство як вид зможе пережити масове вимирання, воно зіткнеться з руйнуванням довкілля, порушенням природного харчового ланцюга, безпліддям грунту та багатьма іншими негативними наслідками. А це може призвести до того, що сучасне людське суспільство паде.

«Мені здається, було б перебільшенням сказати, що ми вбиваємо планету, планета впорається. Ми вбиваємо власний спосіб життя», - заявив Барноскі.

Іншими словами, якщо людство різко не змінить курс, яким рухається, хаос, який ми приносимо на планету стане згубним для нас самих. Це похмурий прогноз, але він співвідноситься з застереженнями інших вчених.

Варто зазначити, що Ерліх є своєрідним символом ідеї масового вимирання та перенаселення. Одну з перших своїх книг, присвячених небезпекам надмірного зростання населення, він написав ще 1968 року. Але тоді його вважали панікером через суперечливість зроблених прогнозів. І хоч не всі з них збулися, два з них – про те, що викиди парникових газів призведуть до танення льодовиків, і про те, що людство витіснить дику природу, – стали реальністю.

За словами вченого, проблема полягає в «надто великій кількості людей, надмірному споживанні та манії зростання». Він зазначає, що це реальність, яка не демонструє жодних ознак уповільнення.

«Людство не стійке. Щоб підтримувати наш спосіб життя (ваш і мій, в основному) для всієї планети, вам знадобиться ще п'ять Земель. Незрозуміло, звідки вони візьмуться», - сказав Ерліх.

«Ресурси, які будуть потрібні, системи, які підтримують наше життя, звичайно ж, є біорізноманіттям, яке ми знищуємо. Людство дуже зайнято сидить на гілці, яку відпилює», - додав він.