UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про загрозу появи гігантської озонової діри над США

В літній час озоновий шар над центральною частиною США вразливий до ерозії.

Американські вчені заявили про загрозу виникнення озонової діри над центральними регіонами США, повідомляє сайт Гарвардського університету.

Як відзначають дослідники, озоновий шар над центральною частиною США в літній час вразливий до ерозії, що підвищує ризик виникнення озонової діри і проникнення небезпечного ультрафіолетового випромінювання.

За словами вчених, водяна пара, яка з'являється в атмосфері через потужні урагани, може викликати над США ті ж хімічні реакції, які призводять до руйнування озонового шару над полюсами. У ході дослідження вчені проаналізували дані спостереження за стратосферою над Арктикою і прийшли до висновку, що руйнування озонового шару пов'язано з кількістю водяної пари і підвищенням температури. Потім вони встановили, що над центральною частиною США кожне літо вирує близько чотирьох тисяч ураганів, які проникають в стратосферу.

На думку дослідників, це свідчить про те, що існує загроза виснаження озонового шару над США в літні місяці, що може призвести до зникнення захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Раніше українські вчені заявили про те, що антарктична озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами.

Детальніше про дослідження українських вчених в Антарктиді читайте у статті Лідії Суржик та Володимира Драбчука "Українська Антарктида".