UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про виявлення можливої гробниці Нефертіті

У гробниці Тутанхамона знайдена невідома раніше порожнеча.

Єгипетські археологи заявили про те, що їм вдалося знайти нові докази гіпотези про те, що гробниця цариці Нефертіті знаходиться в похованні фараона Тутанхамона. Дослідникам за допомогою георадара вдалося знайти раніше невідому порожнечу в гробниці фараона, повідомляє Science Alert.

Висота порожнечі оцінюється в 2,1, а ширина – 10 метрів.

Вперше теорія про те, що гробниця Нефертіті знаходиться в похованні Тутанхамона, була висунута в 2015 році британським єгиптологом. Пізніше дослідникам вдалося знайти і перші свідчення того, що припущення може виявитися правдивим.

Але три роки потому інша команда вчених за допомогою радара спростувала цю гіпотезу. У ході ж нового дослідження вчені надали нові свідчення наявності порожнечі, яка може бути усипальницею Нефертіті. "Очевидно, що за північною стіною похоронної камери щось є", - заявив Рей Джонсон з Університету Чикаго.

Фараон Тутанхамон правив в Стародавньому Єгипті приблизно в 1332-1323 роках до нашої ери. Він зійшов на престол у віці 10 років, помер у 19 років. Гробницю Тутанхамона виявили в 1922 році. В ній були знайдений саркофаг з муміфікованим тілом фараона, а також численні прикраси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше єгиптологи з Університету Квебека заявили про те, що перед тим, як фараон Тутанхамон прийшов до влади в Стародавньому Єгипті, країною правили дві цариці – сестри фараона. Наголошується, що до цього дослідники вже знали, що перед Тутанхамоном Єгиптом правила жінка, але вважали, що вона була одна.