UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про відкриття нового органу в тілі людини

Частини сполучної тканини утворюють "подушку безпеки" внутрішніх органів.

Медики з клініки Ною-Йорка заявили про те, що система сполучної тканини людини утворює складну пористу мережу, яку можна назвати "подушкою безпеки" внутрішніх органів, повідомляє Naked science.

Печінка, нирки, селезінка та інші органи оточені пухкою інтерстиціальною сполучною тканиною, яка утворює їхню основу (строму) і заповнює вільний простір у проміжках. Новий метод конфокальної лазерної ендомікроскопіі дозволив медикам провести огляд інтерстиція жовчних проток в ході стандартної процедури ендоскопії. При цьому, за словами керівника групи дослідників Ніла Тейтса, він вперше постав як "відкритий, заповнений рідиною простір, який підтримується мережею міцних колагенових тяжів".

Як відзначають вчені, раніше подібні дослідження проводилися на препаратах, які були вилучені з організму. При цьому тривимірна структура інтерстиція втрачала вологу і осідала, його судинна мережа "сплющувалася", не дозволяючи виявити всю свою складність. Тому до цих пір до вчених потрапляли лише крихітні, помітні під мікроскопом ущільнення, які вважалися артефактом приготування препарату.

Додаткові спостереження, проведені на інших органах, дозволили виявити подібні структури в різних органах і частинах тіла. Їх можна помітити на кріогенно заморожених зразках під верхніми шарами клітин шлунково-кишкового тракту, сечового міхура, шкіри і так далі. Структури інтерстиціальної тканини утворені фібробластами, що несуть на поверхні характерні білкові маркери, а також колаген - саме ці особливості дозволяють вченим говорити про них як про єдиний орган-"інтерстицію".

Дослідники підкреслюють, що в цій тканині накопичується близько 20% рідини в організмі людини. На думку дослідників, головною функцією подібної тканини є захист внутрішніх органів. Разом з тим, йомвірно, що складна система судин може виступати в якості ефективного шляху поширення ракових клітин.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини "гени інтелекту". У ході досліджень вчені встановили, що ці гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.