UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про створення вакцини від вірусу Зіка

Патентна заявка на кандидатну вакцину була подана дев'ять місяців тому.

Вчені з індійської корпорації Bharat Biotech заявила про те, що створили першу в світі вакцину від вірусу Зіка. За словами вчених, вони створили два варіанти вакцини, кожен з яких потребує перевірки. Повідомлення про це було поширене каналом NDTV.

Як заявила глава компанії, "ми, можливо, є першою в світі компанією, що подала патентну заявку на кандидатну вакцину від вірусу Зіка приблизно дев'ять місяців тому".

На даний момент вчені розробляють два варіанти вакцини, але їх випробування на тваринах і людях може зайняти деякий час. Дослідники звернулися за підтримкою до Індійського раді з медичних досліджень.

Голова ради Соумья Свамінатхан заявив: "Нас проінформували про кандидатну вакцину від Bharat Biotech. Ми досліджуємо її з наукової точки зору і оцінимо необхідність її просування. Це приклад хорошого продукту, виробленого в рамках кампанії "Зроблено в Індії"".

Раніше ВООЗ оголосила вірус Зіку глобальною загрозою для людства.

Рознощиком вірусу є комар Aedes aegypti. Вірус Зіка є вкрай небезпечним для організму в період внутрішньоутробного розвитку. У Бразилії вже виявлено 3893 випадків мікроцефалії, ймовірно викликаного даною хворобою. Згідно з інформацією ВООЗ, на даний момент в країні інфіковано близько 1,5 млн осіб.

Напередодні повідомлялося, що у жителя Данії підтверджено наявність вірусу Зіка. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про те, що вірус Зіку, який викликає лихоманку, кон'юнктивіт і болю, вже виявлено в 21 країнах Карибського басейну, Північної і Південної Америки і може продовжити поширюватися.

21 січня влади Бразилії заявили про найбільшу в історії країни епідемії вірусу Зіка. З жовтня по новій статистиці таких випадків було зареєстровано близько чотирьох тисяч, а за останній тиждень їхня кількість зросла приблизно на 400.У міністерстві охорони здоров'я країни повідомили, що в Бразилії зареєстровано вже п'ять випадків загибелі від вірусу новонароджених немовлят. Ще в 44 випадках дитячої смерті експерти лише припускають, що причиною міг бути вірус Зіка.

Медики б'ють на сполох і в сусідній Колумбії, де кількість випадків захворювання вірусом перевищує 13 тисяч, і в Болівії, де вірус нещодавно був вперше виявлений у вагітної жінки.

Вперше цей вірус був виявлений в 1947 році. До недавнього часу він був помічений лише в країнах Африки й Азії, а також в острівних державах тихоокеанського регіону.