UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені засумнівалися в негативному впливі глобального потепління на біорізноманіття коралових рифів

За словами дослідників, деякі види страждають від потепління води, але в цілому екосистеми залишаються стабільними.

Коралові рифи - одні з найскладніших і найрізноманітніших екосистем у світі. Велика частина їхнього біорізноманіття складається з крихітних організмів, які живуть глибоко в тривимірному просторі рифів. Незважаючи на те, що ці організми майже невидимі, їхнє життя необхіднн для процвітання всієї екосистеми. Тому виживання коралових рифів у світі з зростаючій температурою є одним з факторів, який хвилює вчених.

Нова робота дослідників з Університету Гаваїв в Маноа показала, що види, які домінують в коралових спільнотах, змінюються, але загальне біорізноманіття не знижується в більш теплій і кислій воді океану, повідомляє Science daily.

«Замість передбаченого колапсу біорізноманіття при потеплінні і закисленні океану ми виявили значні зміни у відносній чисельності, але не у зустрічальності видів, що призвело до зміни структури спільноти коралових рифів», - заявила провідний автор дослідження Моллі Тіммерс.

Крихітні організми, що живуть в коралах, відомі як криптобіота, вони є аналогом комах в лісах. Вони грають важливу роль в процесах, які відбуваються в рифах, будучи основою раціону багатьох риб і безхребетних. Незважаючи на важливість, криптобіоту часто не розглядають в дослідженнях, які вивчають вплив змін клімату, тому оцінки того, як коралові рифи будуть реагувати на глобальне потепління, засновані на спостереженнях за коралами і рибами.

У ході дослідження вчені провели експерименти в лабораторії, відтворивши середу коралових рифів. До цієї середи проклали шлях, через який в нього могла потрапляти морська вода з рифу, що знаходився неподалік. Через два роки за допомогою аналізу ДНК вчені вивчили види, які виникли в експериментальному мезокосмі.

Виявилося, що загальна кількість видів при нинішніх умовах і в більш теплій воді залишилася незмінною, але змінився їхній склад. Більш того, в більш теплому середовищі видів було навіть трошки більше. Як зазначає Naked science, особливо сильно стали рости червоні водорості. В умовах «закислення» морської води біорізноманіття було знижено, хоча деякі групи - членистоногі і голкошкірі - стали розквітати.

Там, де були і висока температура, і «закислення», біорізноманіття виявилося точно таким же, як в контрольному експерименті: з повністю сучасними умовами. Автори роблять висновок, що зростання температур знижує можливий негативний вплив «закислення» на кальцифікацію (затвердіння) твердих коралів, а також зростання ряду інших організмів. «Закислення» вод Світового океану, в свою чергу, пом'якшує ефекти підвищення температури на деякі морські види.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли найширший корал Великого Бар'єрного рифа

Раніше вчені з Університету Тасманії досліджували Великий Бар'єрний риф після масового знебарвлення коралів у 2016 році і встановили, що ушкодження виявилися не такими значними, як передбачалося, але різні частини рифу по-різному відреагували на аномально теплу воду.