UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені засумнівалися в достовірності однієї з християнських святинь

На думку дослідників, мощі святого Якова Молодшого належали іншій людині.

Міжнародна група вчених провела радіовуглецеве датування мощей святого Якова Молодшого та прийшла до висновку, що вони належать іншій людині. Датування показало, що вона була на 160-240 років молодшою, ніж святий, повідомляє EurekAlert.

Після появи християнства християни піддавалися гонінням, але вже до VI століття воно стало домінуючою релігією. Після того, як імператор Костянтин на смертному одрі проголосив християнство державною релігією, церкви почали будувати по всій Римській імперії.

Після спорудження церков, останки християнських мучеників почали переносити з їхніх могил в певні храми. Це стосувалося і останків двох апостолів, святого Філіпа і святого Якова. Невідомо, хто переніс останки святих, але відомо, що їх помістили в церкву Санті Апостолі в Римі. Відомо також, що вони знаходилися там з VI століття.

Скелети святих збереглися не повністю. На даний момент є тільки фрагменти гомілки, стегнової кістки та муміфікована стопа. Великогомілкова кістка і стопа, як вважається, належать святому Філіпу, а фрагмент гомілки - святому Якову.

У ході нового дослідження вчені вирішили вивчити останки святих. Мощі святого Філіпа виявилися занадто складно дезінфікувати і провести їхнє радіовуглецеве датування, тому їхній вік залишається поки невідомим. Останки ж святого Якова датувати вдалося. Виявилося, що вони датуються 214-340 роками нашої ери.

Це означає, що вони не могли належати святому Якову. Людина, чиї останки зберігаються в церкві в Римі, була на 160-240 років молодшою за святого.

За словами вчених, той, хто переніс останки, вважав, що вони належать святому Якову. Швидше за все, їх вилучили з християнської могили, а отже, вони належали представнику раннього християнства. Чи була ця люина святим або апостолом сказати не можна. Ймовірно, те саме стосується і мощей святого Філіпа.

«Можна уявити, що, коли влада ранньої церкви шукала труп апостола, який жив сотні років тому, вона шукала стародавні християнські могильники, де тіла святих могли бути поховані в більш ранній час». - заявили вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли поховання англосаксів у Кембриджському університеті

Раніше чеські археологи заявили про те, що їм вдалося знайти хрест з розп'яття Христа. Вони виявили в монастирі Святого Іллі на півдні Чехії замурований коридор, який вів до таємної кімнати. У ній вчені знайшли останки людини, тварини і таємничу скриньку.