UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені запропонували нове пояснення зникненню води на Марсі

Дослідники припускають, що марсіанські породи ввібрали в себе всю воду.

Вчені заявили про те, що марсіанські гірські породи ввібрали воду, яка колись існувала на Червоній планеті, в результаті чого вона стала непридатною для життя, повідомляє Phys.org.

Вчені вважають, що в минулому Марс був теплою планетою, на поверхні якої існували великі запаси рідкої води. Разом з тим, у далекому минулому планета повністю змінилася і стала схожа на сучасну холодну пустелю. Більшість вчених припускають, що вода випарувалася в космос після того, як атмосфера Червоної планети розсіялася під впливом сонячного вітру. Але це пояснення не відповідає на питання про те, куди подівся весь обсяг рідкої води на Марсі.

У ході нового дослідження вчені змоделювали марсіанські породи для того, щоб зрозуміти, які хімічні елементи, що входять до їхнього складу, могли вступити у взаємодію з водою. Виявилося, що мінерали на Червоній планеті в змозі утримувати на 25% більше води, ніж на Землі. Дослідники вважають, що породи діяли подібно губці, сприяючи висиханню поверхні планети.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.