UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені запропонували модель Всесвіту зі зворотним ходом часу

У запропонованому альтернативному Всесвіті майбутнє і минуле помінялися місцями.

Фізики-теоретики Алан Гут, який є одним з творців інфляційної моделі Всесвіту, і Шон Керролл з Массачусетського і Каліфорнійського технологічних інститутів запропонували модель Всесвіту, в якій час тече назад. У своїй роботі фізики використовували термодинамічне уявлення про стрілу часу, яке підкреслює нерівноправність минулого і майбутнього.

Відповідно до цієї концепції, напрям течії часу в системі збігається зі зростанням ентропії (переходу системи з більш до менш упорядкованого стану). Вчені зацікавилися питанням про те, чому в момент Великого вибуху ентропія Всесвіту була низькою. Для розгляду цього питання вчені представили систему, що складається з хмари частинок, що мають довільні швидкості.

Вчені простежили за еволюцією цього світу в нескінченних просторі і часі (нескінченного Всесвіту). Виявилося, що довільні початкові умови призвели до того, що половина частинок почала поширюватися за межі хмари, тим самим збільшуючи ентропію системи. Інша половина, навпаки, стала прагнути до центру хмари, що означало зменшення ентропії. Пройшовши центр хмари, ці частинки стали так само, як і перші, поширюватися назовні області, що була зайнята хмарою спочатку.Це збільшувало ентропію системи.



Вчені відзначили, що сумарне зростання ентропії від двох хмар відбувалося навіть у випадку, якщо повернути напрям течії часу у зворотний бік, оскільки всі частинки в кінцевому підсумку покинуть межі хмари, що була зайната ними спочатку.

В системі, яка була розглянута фізиками, напрямок часу був сформований випадково. Нульова ентропія відповідає початковому моменту, після якого система еволюціонує в минуле або майбутнє.

Раніше фізики спробували пояснити тривимірність Всесвіту. На думку вчених, структура вакууму на ранніх стадіях розвитку Всесвіту являла собою мережу щільно завузлених і пов'язаних між собою силових трубок. Вчені припускають, що вони сформувалися в ході КХД-подібного космологічного фазового переходу. Тривимірність простору вчені пояснили топологічною стійкістю мережі з одновимірних силових трубок, а інфляційну стадію еволюції Всесвіту - вивільненням енергії, що супроводжує розширення мережі трубок і її охолодженням.