UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про противірусні властивості соків і зеленого чаю

Найбільш ефективним виявився сік чорноплідної горобини.

Вчені з Інституту молекулярної вірусології Медичного центру при Ульмському університеті (Німеччина) заявили про те, що сік чорноплідної горобини і граната, а також зелений чай можуть знижувати інфекційні титри. За словами дослідників, сік чорноплодки виявився найефективнішим, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені вирішили перевірити, чи мають продукти рослинного походження потенціал для інактивації SARS-CoV-2 (збудник Covid-19) і вірусу грипу.

«Ми виявили, що сік чорноплідної горобини (Aronia melanocarpa), сік граната (Punica granatum) і зелений чай (Camellia sinensis) мають віруліцидну активність проти обох вірусів. Це дозволяє припустити, що полоскання ними допоможуть знизити вірусне навантаження в порожнині рота, тим самим перешкоджаючи подальшому поширенню вірусу. ...> Різниця в тривалості впливу не особливо впливала на ефективність інактивації, що свідчить про швидкодіючий противірусний ефект», - заявили вчені.

У ході дослідження вчені змішували натуральні соки зі зразками вірусів і на деякий час (до 20 хвилин) залишали їх при кімнатній температурі. Виявилося, що сік чорноплідної горобини може знизити активність коронавірусу на 96% за п'ять хвилин, а вірусу грипу - на 99%. Гранатовий сік знижував активність SARS-CoV-2 на 80% і на 99% - активність вірусу грипу, а зелений чай на 74% і 99% відповідно. Проти грипу виявився ефективний і сік бузини, який знизив його активність на 99%, проте на коронавірус цей напій ніяк не подіяв.

Варто відзначити, що робота дослідників опублікована на порталі предпрнтів, а отже, ще не пройшла рецензування. Висновки вчених слід сприймати як попередні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У світі за час пандемії на COVID-19 захворіло понад 427 млн осіб: карта

Раніше вчені з Національного університету Сінгапуру розповіли про користь чаю для здоров'я мозку. Згідно з даними їхнього дослідження, чаювання хоча б чотири рази на тиждень здатні поліпшити ефективність мозкових зв'язків.