UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені заявили про можливе виверження найбільшого вулкана Землі

Під щитовим вулканом зараз відбувається накопичення магми.

Вчені зі Школи морських і атмосферних наук при Університеті Майамі заявили про те, що сильний землетрус може викликати виверження вулкана Мауна-Лоа на Гаваях. За їхніми словами, зараз під щитовим вулканом накопичується магма, повідомляє «Новое время».

У ході дослідження вчені проаналізували рух грунту, виміряний супутниковими даними інтерферометричного радара з синтезованою апертурою (InSAR) і станціями GPS, щоб точно змоделювати, куди проникла магма і як приплив магми змінився з плином часу. Мережа GPS знаходиться у веденні Гавайської вулканічної обсерваторії Геологічної служби США.

За словами дослідників, землетрус магнітудою шість балів і більше зніме напругу, викликану припливом магми, і може викликати виверження. У 2014-2020 роках приблизно 0,11 кубічного кілометра нової магми проникло в дайкоподібне тіло, розташоване під і на південь від кальдери. Дайкоподібними тілами називають утворення, які виникають при застиганні магми в тріщинах земної кори.

У 2015 році скупчення магми почало рухатися на південь, але в 2017 році повернувся в попереднє положення. За словами вчених, такі зміни магматичного тіла під Мауна-Лоа відбуваються вперше.

«На Мауна-Лоа рух флангів і виверження нерозривно пов'язані. Приплив нової магми почався в 2014 році після більш ніж чотирирічного руху східного флангу в сторону моря, що відкрило простір в рифтової зоні для проникнення магми», - заявив провідний автор дослідження Бхуван Варугу.

Мауна-Лоа є найбільшим вулканом Землі. Його виверження залишають дуже мало часу для евакуації через швидку течію потоків лави. У 1950 році після землетрусу магнітудою 6,3 і виверження, що послідувало, лава досягла берега за три години.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи припустили існування підводних вулканів на супутнику Юпітера

Раніше геологи з Монреальського університету заявили про те, що неглибокі резервуари магми вулканів можуть бути небезпечними. За їхніми словами, саме такі резервуари, які рідко видно при сейсмографічних зйомках, можуть визначати активність вулканів.