UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені вперше виявили новий коронавірус у собак

Тварин заразили господарі.

Вчені з Австралії та Китаю виявили РНК нового коронавірусу у двох собак з Гонконгу, господарі яких були госпіталізовані з COVID-19. Це перші зафіксовані випадки передачі інфекції від людини собаці. При цьому, другий пес, який жив разом з однією з собак, не заразився, повідомляє N+1.

Хвороба протікала в обох тварин безсимптомно. Вчені поки не знають, чи можуть собаки заражати одна одну і людей.

У ході дослідження вчені взяли аналізи у 15 собак, господарі яких захворіли на COVID-19. Їх посадили на карантин, про них дбали співробітники Департаменту сільського господарства, рибальства і охорони природи Гонконгу. У двох собак була знайдена РНК вірусу.

Першою хворою собакою був 17-річний шпіц. У його господині 12 лютого 2020 року з'явилися симптоми, а 24 лютого підтвердили COVID-19. Після цього всіх членів сім'ї, в тому числі собаку, ізолювали. 26 лютого у тварини взяли мазки з носа, рота та ануса, а також зразок фекалій. У цьому і подальших аналізах з носа виявили РНК SARS-CoV-2; виділити цілий вірус в культуру не вдалося через слабке вірусне навантаження. Через два дні після повернення в сім'ю шпіц помер. Господиня не дала дозвіл на посмертний розтин, проте вчені припускають, що причиною смерті стало одне з побічних захворювань, які розвинулися у собаки ще до хвороби господаря.

У молодої німецької вівчарки позитивними на SARS-CoV-2 виявилися аналізи, які взяли 18 березня, через день після того, як у господаря собаки діагностували COVID-19. Вірусну РНК знайшли не тільки в мазках з носа і рота, але і з ануса. Другий пес, який жив у тому ж будинку, не заразився.

В обох тварин захворювання проходило безсимптомно. Послідовність вірусного генома, який прослідковували в обох собак та їхніх господарів, виявилася ідентичною в кожній парі собака-господар. А ось між різними сім'ями геноми SARS-CoV-2 були відрізняються.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Двоє українців з Grand Princess повернулися додому

Раніше вчені з США повідомили про здібності кішок заражати одна одну коронавірусом. В ході експерименту здатність передавати інфекцію була підтверджена навіть у тварин, що не виявляють симптомів COVID-19.