UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені змогли детально відзняти процес пожирання коралами водоростей

Цей процес дуже важливий для розуміння життєвого циклу в океанах.

Японські вчені змогли розглянути та зняти на відео процес поїдання коралами клітин водоростей, повідомляє Naked Science. На думку дослідників, раніше корали харчувалися водоростями, але тепер вони їх використовують для фотосинтезу.

До коралової клітинної лінії IVB5 додали тип водорості - динофлагеллят Breviolum minutum. Через деякий час, близько 40% клітин швидко сформували довгі, як пальці відростки, і почали поглинати водорості.

Протягом декількох днів, водорості всередині клітини корала були або поділені на фрагменти, або були захоплені у полон вакуолі. А сама клітина корала, яка пожирала клітини водорості, ставала круглішою і менш рухомою, а потім протягом місяця помирала.

Дослідники вважають, що експеримент доводить, що тисячі років тому корали та водорості могли вступати в симбіоз, але з часом вони еволюціонували й почали використовувати водорості для фотосинтезу.

Читайте також: Вчені запропонували очищати океан від пластику за допомогою бактерій

Нещодавно вчені виявили першу водорість з трьома статями. Кожен з трьох статей прісноводного організму може розмножуватися в парах з іншими. Таку особливість виявили у водоростей Pleodorina starrii. У них спостерігається три статі: чоловіча, жіноча і бісексуальна, яка здатна виробляти як чоловічі, так і жіночі статеві клітини.