UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені визначили склад хмар Урану

Суміш газів пахне гнилими яйцями.

Астрономам з Оксфордського університету вдалося провести спектральний аналіз випромінювання, яке відображається верхнім шаром хмар Урану, і визначити склад хмар планети. Як повідомляє Naked science, дослідники встановили, що в хмарах планети домінує сульфід – летюча речовина, яка надає характерний запах протухлим яйцям.

Незважаючи на те, що спостереження за Ураном проходять протягом десятків років, визначити склад його хмар досі не вдавалося. Раніше у них виявили метан (який надає планеті блакитний колір), а зонд Voyager 2 знайшов водень і гелій. Проте зміст інших поширених і важливих речовин визначити досі не виходило.

У ході нового дослідження вчені скористалися даними інфрачервоного спектрометра NIFS гавайського телескопа Gemini і виявили в хмарах планети сульфід водню.

Домінування сірководню різко відрізняє Уран від більш близьких до Сонця газових гігантів, Сатурна і Юпітера, де його не виявляється, зате є аміак. Можливо, знахідка вказує і на склад атмосфери слідуючої за Ураном планети - Нептуна, близького до нього за характеристиками.

Раніше вчені заявили про те, що одне з кілець Урану має дивну форму: не круглу або еліптичну, а швидше трикутну. Така форма обумовлена орбітальним резонансом з одним з внутрішніх супутників – Крессидою.