UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені визначили нові цілі для досліджень «Хаябуса-2»

Станція вивчить два навколоземних астероїди.

Фахівці місії міжпланетної станції "Хаябуса-2» визначили нові цілі для досліджень. Як повідомляє N+1, в найближчі 10 років апарат займеться вивченням двох навколоземних астероїдів, а також проведе спостереження за зодіакальним світлом і екзопланетами.

На даний момент «Хаябуса-2» прямує до Землі. 6 грудня вона повинна скинути капсулу з грунтом астероїда Рюгу. Очікується, що капсула приземлиться на полігоні в Австралії.

Оскільки біля станції залишився запас робочої речовини для двигунів, а наукове обладнання справно, вчені вирішили продовжити її дослідницьку програму. Тепер же команда станції визначила нові цілі для досліджень.

Основною ціллю для «Хаябуси-2» став 30-метровий навколоземний астероїд 1998 KY26: він входить до групи Аполлонів, а один оберт навколо своєї осі здійснює всього за 10,7 хвилини. Його орбіта перетинає орбіту Землі в двох точках, останній раз астероїд зблизився з нею на відстані 806 тисяч кілометрів в червні 1998 року.

У липні 2026 року стація пролетить поблизу додаткової цілі - 700-метрового астероїда 2001 CС21, який відноситься до рідкісного спектрального класу L і здійснює один оберт навколо своєї осі за п'ять годин. Його орбіта перетинає орбіти Землі і Венери, а рік на ньому триває 383 дні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені запропонували нову теорію формування астероїда Оумуамуа

Станція була запущена 3 грудня 2014 року. Її основним завданням була доставка зразків грунту з астероїда Рюгу. На думку дослідників, вивчення хімічних властивостей його речовини дозволить вченим судити про склад протосонячної туманності.

Вранці 13 листопада минулого року "Хаябуса-2" включила свої двигуни в рамках маневру сходження з орбіти Рюгу і повернення до Землі. У цей момент вона перебувала на відстані 20,11 кілометра від поверхні астероїда. Через 15 хвилин команда місії отримала сигнал про успішне здійсненні маневру.