UA / RU
Підтримати ZN.ua

На що були схожі стародавні галактики у молодості: дослідження

Дослідження форм галактик допомагає зрозуміти те, як вони формувалися.

Молоді галактики в ранньому Всесвіті були витягнутими, і деякі з них нагадували дошки для серфінгу, а інші – аквапалки для басейну: вони формувалися вздовж ниток космічного павутиння, а потім, зливаючись з іншими маленькими галактиками, створювали галактичні диски, з'ясували вчені на основі даних, зібраних за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» (JWST), передає Space.com.

«Приблизно від 50 до 80% галактик, які ми вивчали, здаються сплюснутими у двох вимірах», – сказав Вірадж Пандья, астроном із Колумбійського університету.

Читайте також: Ґрунтові води стрімко виснажуються по всьому світу – дослідження

Відкриття зроблено з використанням матеріалів однієї із програм телескопа JWST, яка називається CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science). Завдання програми – дослідити найстаріші галактики та період від 600 мільйонів років після Великого вибуху до 6 мільярдів років потому, протягом якої галактики, які ми бачимо сьогодні, формувалися та розвивалися: від спіралей, таких як Чумацький Шлях та Андромеда, до гігантських еліптичних моделей, таких як M87.

Нові результати CEERS показують, що ієрархічні злиття, коли менші галактики зливаються з більшими вздовж згаданих вище космічних ниток, є ключем до розуміння цих різноманітних форм галактик.

Тим часом вчені знайшли черговий доказ того, що вік Всесвіту може бути не таким, як наразі прийнято вважати (13.8 млрд років).